Succes al D&B David si Baias la ICCJ in cazul BCR Leasing vs. ANAF

Avocatii D&B David si Baias au obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie anularea irevocabila a unei Decizii de impunere in suma de peste 25 milioane lei emisa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru necolectarea TVA aferenta unor bunuri nerecuperate de societatea de leasing de la utilizatorii din contractele de leasing, ulterior rezilierii contractelor de leasing din culpa acestora din urma.

Concret, ICCJ a respins recursul formulat de ANAF impotriva sentintei prin care Curtea de Apel Bucuresti constatase anterior nelegalitatea impunerii TVA, aferente nerecuperarii unor bunuri date in leasing, din culpa utilizatorilor.

Este epilogul unei dispute fiscale nascute in urma unei transpuneri eronate a Directivei europene de TVA. Atat Comisia Europeana, prin angajarea procedurii de infringement impotriva statului roman, si mai apoi Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin hotararea pronuntata la 17 iulie 2014 in cadrul procedurii intrebarii preliminare, care a facut obiectul cauzei C-438/14 BCR Leasing IFN SA impotriva Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au statuat aceasta transpunere eronata.

In decizia Curtii Europene de Justitie a Uniunii Europene se arata ca „imposibilitatea unei societati de leasing de a reusi sa recupereze bunurile care fac obiectul unui contract de leasing financiar ulterior rezilierii acestuia, in imprejurari precum cele din cauza principala, nu poate fi considerata o livrare de bunuri cu titlu oneros in sensul articolului 16 din Directiva TVA” . 

„Aceasta solutie a Inaltei Curti de confirmare a hotararii pronuntate de catre Curtea de Apel Bucuresti este remarcabila, reprezentand o dovada a recunoasterii de catre instantele romane a suprematiei dreptului european fata de cel national si speram sa reprezinte un imbold pentru organele administrative sa respecte in viitor acest principiu fundamental al Uniunii Europene” a declarat Dan Dascalu (foto articol), avocat Partener D&B David si Baias.

Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Dan Dascalu, Partener D&B David si Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, si Ana Maria Iordache, Avocat Senior.