Studiul Bribery & Corruption, editia a II-a. Mihai Mares a prezentat situatia din Romania

Global Legal Insights a dat publicitatii a doua editie a studiului Bribery & Corruption, care trateaza fenomenul coruptiei din perspectiva avocatilor. Situatia din Romania a fost prezentata de avocatul Mihai Mares de la Casa de avocatura Mares / Danilescu / Mares.

Autorul roman isi incepe articolul prin a face o scurta prezentare a regimului juridic aplicabil faptelor de coruptie, ilustrand mecanismele folosite de Stat pentru a lupta impotriva acestor fapte si succesul cu care a reusit sa faca acest lucru de-a lungul anilor. Mihai Mares prezinta date concrete privind condamnarile pentru fapte de coruptie si continua prin a enumera marile dosare de coruptie, cel mai recent fiind Dosarul EADS-Microsoft-Siveco.

Lucrarea continua cu prezentarea activitatii de sprijinire a luptei impotriva coruptiei, precum si a politicilor din domeniu din ultimii doi ani, abordand atat problema coruptiei mici, cat si a marii coruptii. Autorul sustine ca, in pofida rezultatelor pozitive obtinute in perioada mentionata, se observa o inconsitenta la nivel politic in promovarea luptei impotriva coruptiei. Mihai Mares face o analiza complexa a mitei si coruptiei din Romania, vorbind despre diferitele forme ale coruptiei, principalele institutii implicate in lupta directa impotriva coruptiei, implicatiile acestor infractiuni la nivel international.

In ultima parte, autorul abordeaza coruptia din perspectiva implicatiilor atat asupra persoanelor juridice, cat si asupra persoanelor fizice, subliniind faptul ca vinovatia persoanelor juridice nu exclude vinovatia persoanelor fizice care au contribuit la comiterea faptelor. Sectiunea finala a studiului prezinta propuneri ale autorului pentru imbunatatirea legislatiei.