Statul ramane cu peste 10% din Petromidia, in urma acordului cu Rompetrol

Rompetrol a incheiat azi un memorandum cu statul roman reprezentat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in legatura cu disputa privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman. In baza acestuia s-a agreat ca grupul sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare, acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei din Navodari. Un actionar semnificativ detine cel putin 10% din capitalul social al unei societati comerciale, direct sau indirect.

De asemenea, ambele parti au discutat despre realizarea unui parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din Romania, dar si a rolului acesteia in regiunea Marii Negre si Uniunea Europeana, relateaza Ziarul Financiar.

„Prin obiectivele si beneficiile acestui parteneriat se numara diversificarea surselor de aprovizionare cu titei atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de munca, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investitii, cu un impact direct in economia Romaniei”, spun reprezentantii Rompetrol.

Forma finala a intelegerii va fi finalizata in perioada urmatoare, dupa stabilirea si avizarea tuturor detaliilor tehnice si comerciale, dar si dupa aprobarea acestora de catre autoritatile de resort si de catre Consiliul de Adminstratie al companiei nationale de titei si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul actionar al grupului Rompetrol.

In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.

Grupul Rompetrol a fost asistat juridic in aceasta tranzactie de firmele Tuca Zbarcea & Asociatii si NNDKP. Echipa de avocati de la Tuca Zbarcea & Asociatii a fost coordonata de Stefan Damian, Deputy Managing Partner.