Start in competitia Deloitte Technology Fast 50, dominata, anul trecut, de companii romanesti

Compania de audit si consultanta Deloitte da startul inscrierilor pentru competitia Technology Fast 50 in Europa Centrala, un clasament anual care recunoaste cele mai dinamice companii din regiune. Aflata la a 15-a editie, competitia se adreseaza companiilor emergente sau deja stabilite pe piata din domeniul tehnologic.

Programul este derulat in tarile din Europa Centrala: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Clasamentul Technology Fast 50 ierarhizeaza cele mai dinamice companii din regiune in functie de cresterea veniturilor pe ultimii cinci ani. Anul acesta vor fi analizate veniturile din perioada 2009-2013. Competitia este impartita in trei categorii:

Fast 50

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:

1. Sa aiba venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an intre 2009 si 2013.

2. Sa aiba sediul central intr-o tara din Europa Centrala (Albania, Bulgaria, Bosnia- Hertegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia sau Slovenia).

3. Sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate sau sa aloce cheltuieli de capital semnificative cu cercetarea si dezvoltarea.

4. Sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Castigatorii sunt apoi selectati din randul candidatilor eligibili care au inregistrat cresteri ale veniturilor in perioada 2009-2013.

Rising Stars („Staruri in ascensiune”)

La categoria ‘Rising Stars’ („Staruri in ascensiune”), Deloitte include companii ‘tinere’ cu potential mare, dar care sunt prea noi pe piata pentru a intruni criteriul de a fi active de minim cinci ani, care se cere pentru categoria principala, Fast 50. Companiile eligibile trebuie sa aiba o vechime intre trei si cinci ani si sa aiba venituri de peste 30.000 euro in ultimii trei ani consecutiv (2011 – 2013). Altfel li se aplica aceleasi criterii aplicabile in cazul Fast 50.

Big 5

Categoria ‘Big 5’ include companii dinamice mari care au avut cresteri spectaculoase in ultimii cinci ani. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie sa intruneasca aceleasi criterii ca pentru Fast 50, cu exceptia venitului anual din 2013, care trebuie sa depaseasca 25 milioane euro pentru aceasta categorie.

Mai multe informatii privind criteriile de eligibilitate se gasesc la www.deloitte.com/fast50ce.

Rezultate in 2013

Agentia romaneasca de turism online Vola.ro s-a clasat, pentru a treia oara consecutiv, pe primul loc in Central Europe Technology Fast 50 in 2013, cu o rata de crestere a veniturilor de 5,729% in ultimii cinci ani. Printre companiile dinamice incluse in clasamentul de anul trecut s-au numarat compania de procesare digitala Bitgear Wireless Design Services d.o.o. (Serbia), cu o rata a cresterii de 1,872% si compania de software Softhis Sp. z o.o (Polonia), care a urcat de pe pozitia 29 in 2012 pana pe locul al doilea in 2013, cu o rata a cresterii de 1,573%, de trei ori mai mult fata de 2012.

Si la categoria Rising Stars, Romania a dominat clasamentul de anul trecut prin producatorul de software INSOFT Development & Consulting SRL, cu o crestere a veniturilor in ultimii patru ani de 2,884%. La categoria Big 5, pe primul loc s-a clasat compania poloneza GOCLEVER Sp. z o.o., care a inregistrat venituri de peste 25 milioane euro in 2012 si a ramas totodata pe locul opt in Fast 50. Castigatorii Technology Fast 50 din 2013 au inregistrat o crestere medie a veniturilor de 671%, in scadere fata de media de 1026% din 2012.

Inregistrarea online si criteriile de eligibilitate se regasesc pe site-ul regional Technology Fast 50 la www.deloitte.com/fast50ce. Candidatii eligibili vor fi inclusi automat in competitia europeana Deloitte EMEA Technology Fast 500.

Procesul de inregistrare se va incheia pe 17 iulie 2014. Clasamentul va fi anuntat in octombrie 2014.