Spionajul electronic si noua legislatie

U.S Foreign Intelligence Surveillance Court a emis primul ordin care ii permite Agentiei Nationale de Securitate sa colecteze inregistrari telefonice, sub noua lege de spionaj electronic pe care Congresul a adoptat-o anul trecut.

Conform ordinului dat de instanta, postat marti, 19 aprilie, pe un site operat de biroul directorului NSA (National Security Agency), hotararea a fost emisa de pe 31 decembrie.

Ordinul, semnat de judecatorul-sef Thomas Hogan, a aratat ca instanta a concluzionat ca o cerere de supraveghere, aparent inaintata de Agentia Nationala de Informatii, a indeplinit cerintele din USA Freedom Act, pe care presedintele Barack Obama l-a semnat anul trecut.

Aceasta lege a inlocuit una mai veche, care ii permitea NSA sa colecteze “metadata din telefon – inregistrarile cetatenilor americani si rezidentilor”, dar si apelurile, inclusiv destinatia si originea acestora, cand un apel a fost plasat si durata acestuia. Cu toate acestea, oficiali ai serviciilor secrete din Statele Unite au declarat ca NSA nu a colectat continutul convorbirilor telefonice in cadrul acestui program si nu a analizat datele fara o justificare specifica.

Fostul antreprenor NSA, Edward Snowden, a dezvaluit detalii confidentiale ale programului de colectare a datelor, in anul 2013, iar anul trecut, Congresul si administratia Obama a redus puterea Guvernului de a colecta astfel de date telefonice interne, citeaza Reuters.

Conform noii legi si a procedurilor revizuite, Guvernul nu mai colecteaza metadate telefonice “la gramada”, dar trebuie sa solicite informatii targetate de la companiile de telecomunicatii, dupa ce au obtinut autorizatia din partea Foreign Intelligence Court.

Identitatile “furnizorilor” de telecomunicatii si a persoanelor sau numerelor ale caror metadate au fost vizate de NSA, au fost elimitate din versiunea ordinului instantei lansat marti.

Hogan sustine ca Guvernul cauta “productia zilnica a inregistrarilor detaliate de apel, cu privire la o investigatie a terorismului international autorizat”, dar nu ofera detalii suplimentare cu privire la natura investigatiei.

Judecatorul accepta faptul ca Guvernul a fost obligat sa explice de ce targetarea numitor numere de telefon ale persoanelor fizice este “relevanta pentru ancheta”, dar acesta nu are nevoie sa demonstreze aceeasi relevanta si in cadrul examinarii numerelor apelate de la telefoanele vizate intial.

Judecatorul a mai spus ca, desi noua lege de supraveghere solicita agentiilor guvernamentale sa distruga prompt metadatele telefonice pe care le-ar fi colectat in mod gresit de la cetateni ai Statelor Unite, uneori acestea mai pot pastra datele timp de sase luni, in cazul in care au motive sa creada ca pot furniza dovezi ale unei infractiuni.