Situatia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, vineri 22 ianuarie 2016, un comunicat de presa privind situatia dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

In sedinta din data de 21 ianuarie 2016, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind rezultatul activitatii de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti in semestrul I al anului 2015.

La nivel national, analiza datelor statistice releva ca numarul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti in semestrele I si II ale anului 2014 si in semestrul I al anului 2015 este constant – 225, 221, respectiv 225 cauze, dintre care, in semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime intre 10 – 15 ani, 29 cu o vechime intre 15 – 20 de ani si 4 cu o vechime de peste 20 de ani.

Printre cauzele care au determinat prelungirea excesiva a duratei solutionarii cauzelor se afla modificarea in timp a componentei completelor de judecata, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu intarziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinari de competenta, stramutarea unor dosare, suspendarea judecatii pentru perioade mari de timp, admiterea cailor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data solutionarii initiale a cauzei, neefectuarea verificarilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instantelor, acordarea unor termene de judecata cu o durata mare sau neadaptata motivelor de amanare, amanarea succesiva a pronuntarii, precum si motivarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti.

Sectia pentru judecatori apreciaza ca o durata excesiva a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al partilor. Prin urmare, aceste cauze trebuie sa beneficieze de atentia sporita a judecatorilor prin acordarea unor termene scurte si dispunerea tuturor masurilor procedurale care sa contribuie la accelerarea judecatii.

Incepand cu anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor care inregistreaza o vechime in sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspectiei Judiciare. Monitorizarea vizeaza respectarea dispozitiilor legale privind solutionarea cu celeritate a cauzelor in scopul cresterii gradului de responsabilizare a judecatorilor, a informat printr-un comunicat oficial Biroul de presa al Consiliului Suprem al Magistraturii.

Mai multe detalii, precum si comunicatul de presa il gasiti aici.

ecaterina.virgolici@lhm.ro