Sistemul bancar – cele mai mari pierderi din istorie

Banca Nationala a strans rezultatele financiare preliminare ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca si a ajuns la concluzia ca acestea au avut, in 2012, pierderi cumulate record de 2,12 mld. lei, aproape triple fata de 2011. In 2008 sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, de peste 4,4 mld. lei.

In ultimii trei ani bancile au adunat pierderi de 3,4 mld. lei in conditiile in care o cincime din credite au devenit neperformante, relateaza Ziarul Financiar.

2012 a fost al treilea an consecutiv in care sistemul bancar a inregistrat rezultate negative, aducand cea mai mare crestere a volumului pierderilor. Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor in conditiile in care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vandut pachete de active devenite neperformante. Rezultate negative au inregistrat deopotriva banci mari si mici.

In 2011, pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 mil. lei, iar in 2010 circa 516 mil. lei.

Potrivit unor calcule provizorii ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent.

Cresterea nu este surprinzatoare avand in vedere ca economia nu si-a revenit, au continuat sa apara cazuri de insolventa printre companii, iar multe dintre creditele restructurate in primii ani de criza au ajuns sa acumuleze noi restante redevenind neperformante.