Sindromul copiatului, ecranizarea futuristă a Mitului lui Sisif. Și călcâiul lui Ahile la Facultatea de Drept

Sursă foto – www.unibuc.ro

Desemnat drept un sport național al ultimilor ani, copiatul a cunoscut diverse forme pe care Generația Z, prin deschiderea către tehnologie, le-a revoluționat. Nu e nimic amendabil aici dacă luăm în calcul structura genetică a 70% din populația României care prezintă semne în acest sens! Și nu o spunem noi, ci studiile care atestă că e pitit în ADN-ul nostru și să copiem, și să fim inventivi.

Cu babysteps spre îndeplinirea scopului, metodele clasice de copiat s-au transferat în metode practice, tehnologice. S-a trecut de la clasicile fițuici ascunse sub rochiile largi ale fetelor de liceu sau facultate și de la fițuicile îndesate în blugii straight ai studenților, rulate pe creion, la practicarea trasului cu ochiu la foile de examen ale colegilor.

Au urmat pixurile inteligente ale celor cu părinți bogați din facultățile de stat sau private și căștile-purice din urechile celor care au înțeles că prietenul la nevoie se ajută. Am trecut insensizabil la un alt nivel în istoria copiatului.

Pandemia a reorientat metodele de copiere întâlnite în rândul studenților. Aceștia l-au depășit chiar și pe Biran Acton, care nu s-ar fi gândit niciodată că aplicația de texting pe care a creat-o poate deservi drept unealtă de fraudare. Și pentru că orice plan merită discutat și dus la bun-sfârșit, studenții au derulat un training având ca tematică implementarea acestuia, chiar cu câteva zile înainte de susținerea examenului.

Rămânem cu o întrebare – modalitatea de copiere se înscrie într-una clasică, cunoscută de profesorii universitari de la Drept care pur și simplu nu poate fi gestionată, având în vedere modul de desfășurare al examenelor?  Căci, în acest sens, vina este împărțită. Și nici ar putea explica faptul că 45 de tineri și-au încheiat activitatea înainte de a o începe!

Alexandru Manda, student al Facultății de Drept afirmă – „Au fost, de asemenea, sancționați 30 de studenți pentru fraudă la examenele online. Nu a existat exmatricularea. S-au aplicat sancțiuni privind retragerea dreptului la bursă, retragerea locului în cămin, amânarea examenului, astfel încât a trebuit să îl susțină din nou.”

Călcuiul lui Ahile de la Facultatea de Drept este volumul de fraudă sau situația propriu-zisă care încalcă principiile etice ale profeiei de avocat sau magistrat?

Pe grila de opinii-etalon se află declarația lui Vlad Iancu, Președintele Asociației Studenților în Drept care a anticipat situația curentă-  „De când s-a pus problema în mai a unei sesiuni online, noi, studenții, am venit și am prezentat aceste riscuri inerente de fraudă și am propus soluții precum examene orale, examene de tip open book, în care să nu fie acumulare de informații. Interesul nu prea a existat, iar acum, în momentul în care situația asta ne-a explodat în față, ca să zic așa, interesul pentru a condamna public aceste situații este mult mai mare.”

Situația este o ecraniziare premium a Mitului lui Sisif dacă ne gândim la gradul de difiultate al admiterii. Decizia finală, aceea de a exmatricula cei 45 de boboci, va stârni valuri de revoltă și va evidenția problemele din Educație.

UPDATE – Cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept au fost exmatriculați în urma fraudării examenelor din sesiunea de iarnă 2021. Declarația de presă poate fi ascultată aici – https://www.facebook.com/unibuc.ro/videos/2792419414406170/