Serviciile secrete, intruziune în viața privată. Pozele sunt folosite fără acordul nostru

Pozele făcute de oamenii de pe stradă sunt stocate și folosite pentru recunoaștere facială, putând fi oricând accesate de către serviciile secrete, fără ca cei implicați să-și dea consimțământul, informează Guardian, citat de Hotnews.

Aproximativ jumătate din fotografiile făcute de adulții americani sunt stocate în baze de date și accesate la orice oră de FBI. În Camera Reprezentanților din SUA se fac audieri cu privire la politicile privind folosirea tehnologiei de recunoastere facială, în contextul în care aproape 80% din fotografiile deținute de FBI nu au legatură cu fapte penale. Din această categorie fac parte pozele pentru carnete de conducere și pașapoartele. Mai mult, algoritmii de identificare a unei persoane au eroare de aproximativ 15% și greșesc mai ales în cazul persoanelor de culoare.

Jason Chaffetz, președintele comisiei întrunite în Camera Reprezentanților, a declarat că tehnologia de recunoaștere facială este foarte utilă pentru a proteja oamenii, dar în același timp poate fi folosită și de entități răuvoitoare pentru a hărțui și urmări persoane, afectându-le astfel libertățile.

Cel mai îngrijorător, a adaugat Jason Chaffetz, este faptul că tehnologia a avansat atât de mult încât camerele de supraveghere pot scana fețele oamenilor de pe stradă. Problema este că nicio lege nu controlează această tehnologie, motiv pentru care niciun judecător nu îi poate impune anumite limite.