Senatul a adoptat proiectul de lege privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Rolul avocaților

Ministerul Justiţiei a anunţat joi că Senatul a adoptat, ca prim for sesizat, proiectul de lege care modifică şi completează Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Propunerea legislativă iniţiată de Guvern optimizează reglementări anterioare în materia cooperării judiciare internaţionale, ca urmare a unor aspecte constatate în practică, fie direct de către Ministerul Justiţiei, fie ca urmare a discuţiilor cu practicienii – judecători, procurori, autorităţi poliţieneşti, informeaza News.ro.

Varianta adoptată de Senat poate fi consultată AICI.
Proiectul prevede:
„Simplificarea şi eficientizarea procedurii prin care se solicită unui stat străin recunoaşterea unei hotărâri judecătoreşti române, inclusiv în vederea transferării cetăţenilor străini aflaţi în executarea unor pedepse în România;
Adoptarea unor norme prin care se facilitează măsurile pentru transferarea temporară a unor persoane deţinute în alte state, pentru îndeplinirea de organele judiciare române a unor măsuri de anchetă (de ex. pentru a fi audiate). Măsura este benefică pentru mai buna desfăşurare a proceselor penale cu elemente de extraneitate, prin faptul că este facilitată prezenţa persoanei şi este ocrotit dreptul la apărare;
Eficientizarea procedurii de cooperare în materia punerii în executare în UE a sancţiunilor pecuniare aplicate de către alte state (în special amenzi), prin faptul că acestea vor fi adresate direct judecătoriilor, pentru celeritate”, arată un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Totodată, iniţiativa legislativă mai face următoarele:
„Asigură transpunerea, în dreptul intern, a articolului 5 din Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistenţa juridică gratuită pentru persoanele suspectate şi persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale şi pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare.
Instituie norme de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1805 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind recunoaşterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare şi de confiscare.
Modificarea unor dispoziţii din Legea nr. 302/2004, ca urmare a propunerilor formulate de către practicieni şi a unor aspecte constatate de către  Ministerul Justiţiei, în aplicarea legii, în vederea optimizării activităţii de cooperare judiciară internaţională în materie penală.
Modificările şi completările preconizate urmăresc punerea în deplin acord a legislaţiei naţionale cu legislaţia comunitară, prin adoptarea unor dispoziţii legale care să sporească ocrotirea dreptului fundamental la apărare şi în materia mandatului european de arestare.
Proiectul de lege instituie norme care asigură o protecţie suplimentară a drepturilor persoanelor urmărite internaţional de autorităţile române, arestate în alte state membre ale UE. Astfel, pe lângă asistenţa juridică acordată de avocatul desemnat de statul membru în care a fost arestată persoana, aceasta are dreptul şi la un avocat în România, care să îl asiste pe avocatul desemnat în străinătate. Până în prezent, persoana solicitată avea dreptul să îşi desemneze un avocat în România în toate fazele procedurii, dar suporta costurile asistenţei juridice”, conform sursei citate.
Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here