Sectorul constructiilor din Romania, primul in topul insolventelor din Europa Centrala si de Est

Cel mai recent studiu al Grupului Coface, singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit, informeaza asupra unei situatii de criza in care se afla firmele din sectorul lucrarilor de construcţii, din cauza faptului ca insolventa castiga din ce in ce mai mult teren, iar platile nu sunt respectate la zi.

Aceasta statistica nu a surprins pe nimeni, rezultatele venind ca urmare a unei relatii de tip cauza-efect, intrucat se vorbeste de o criza in domeniul constructiilor, pe fondul evenimentelor din ultima decada.

Inca din anul 2014 statisticile ne aratau faptul ca mari cifre de afaceri sunt inregistrate de cei care lucreaza in domeniul lucrarilor de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, unde profitul are o cota mai semnificativa.

Insa in ultimii doi ani s-au realizat investitii in active fixe de doar 5%, din acest motiv investitiile in retehnologizare sunt trecute pe lista de masuri urgente. Lipsa de performanta economica a companiilor din domeniul constructiilor este cauzata de un inconvenient care se mentine de mai bine de doi ani: ritmul de retehnologizare, inregistrat sub dinamica uzurii.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un raport privind situatiile financiare ale firmelor care activeaza in domeniul lucrarilor de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, in care se mentioneaza ca acestea au avut in 2014 o cifra de afaceri totala de 27,95 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de 2013. In ciuda acestui fapt, 47% dintre companiile care activeaza în acest sector au inregistrat venituri in scadere in 2014.

O evaluare aproximativa imparte piata astfel: 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 27% prezinta un risc de insolvenţa mediu, iar 23% au un risc de insolventa scazut, potrivit companiei de recuperari creante, Coface Romania.

Furnizorilor li se amana plata, iar datoriile totale raman la 77% din active, fapt care situeaza sectorul constructiilor din Romania pe primul loc in ceea ce priveste topul insolventelor din ECE.

diana.petroiu@lhm.ro