Schimbările de legislație, provocare pentru afaceriștii români

Aproape 70% dintre managerii români susțin că schimbările frecvente de legislație reprezintă o provocare pentru mediul de afaceri, mai ales în ceea ce privește găsirea forței de muncă potrivite, arată un studiu realizat de GfK, informează news.ro.

Studiul arată că managerii de resurse umane au nevoie de asistenţă în procesul de recrutare, resimțind dificultăţi din cauza schimbărilor dese în legislaţia muncii. Acest studiu este realizat pentru al treilea an consecutiv și arată că anul acesta dificultatea de a rămâne în conformitate cu standardele impuse de autorități sau de propria organizație a crescut cu 7 procente față de anul trecut, ajungând la o cotă de 33%. O altă concluzie a studiului este lipsa unei interfeţe în comunicarea cu diferite autorităţi locale.

Atât managerii financiari, cât şi cei de resurse umane au recunoscut că apelează la externalizarea serviciilor pentru a obține adaptabilitate la schimbările legislative, conformitate fiscală și reducerea riscurilor de penalităţi pentru neconformitate cu reglementările de TVA. Conform studiului, în topul serviciilor externalizate se află contabilitatea şi raportarea financiară. Serviciile juridic-administrative sunt pe locul doi în rândul preferinţelor de externalizare (28%), urmate de HR şi salarizare (25%).

Externalizarea serviciilor a contribuit, spun respondenții, la eficientizarea muncii, în sensul în care angajații companiilor s-au putut dedica mai mult activităților de bază ale departamentelor.