Guvernul vrea să angajeze consultanți fiscali

Guvernul vrea să angajeze consultanți fiscali pentru calcularea impozitului pe venitul global al unei gospodării de la 1 ianuarie 2018, informează Hotnews.

Ministrul Finanțelor a explicat că de la 1 ianuarie 2018 cota unică ar putea scădea de la 16% la 10 %, ceea ce va conduce la deducerea unor cheltuieli cum ar fi pensii private, asigurări de sanatate, studii școlare pentru copii. Pentru calcularea impozitului este nevoie de consultanți fiscali, care la final de an vor întocmi dosarul. Viorel Ștefan a afirmat că din 30.000 de angajati câți are ANAF, o parte vor deveni consultanți fiscali. Acești vor lucra împreună cu cei de la Camera Consultanților Fiscali pentu a oferi consultanță persoanelor fizice.

“Daca vrem dezvoltarea pensiilor private, trebuie sa facem deductibile contributiile la pensii private. Daca vrem sa stimulam anumite programe educationale, trebuie sa le facem deductibile. Se poate merge pana la a determina un anume comportament al cetatenilor: daca ai adus bonuri fiscale de un anume volum, poti sa beneficiezi de o anumita deductibilitate”.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a explicat miercuri într-o conferință de presă că în minister se lucrează de două luni la modificarea Codului Fiscal în vederea impozitului global. Viorel Ștefan a mai precizat și că pe lângă cota unica de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei.

Proiectul este încă în lucru, un prim draft fiind deja înaintat către Coaliția pentru Dezvoltarea României, în vederea urgentării punerii în discuție publică.