SAVIN & ASOCIAȚII obține un prim succes într-o suită de acțiuni care confirmă încasarea legală a 24.5 mil. RON, după demararea unui proiect imobiliar nefinalizat finanțat de B.C.R. S.A.

Echipa de avocați SAVIN & ASOCIAȚII, prin avocat Ioana – Maria ADAM – OCHEA, a obținut pe 6 iulie o soluție prin care se clarifică raportul dintre procedura insolvenței, pe de o parte, și acțiunile de drept comun prin care debitorul și garanții reali și personali ai debitorului s-au judecat referitor la o pretinsă lipsă de consimțământ ce a stat la baza constituirii unei garanții personale, pe de altă parte.

Garanțiile în discuție fac parte din Portofoliul Tokyo, fiind transmise odată cu creanța achiziționată de clientul SAVIN & ASOCIAȚII de la Banca Comercială Română S.A.

Clientul a urmărit respingerea unei acțiuni de drept comun ce are drept obiect principal constatarea nulității absolute a unor contracte de cesiune de creanță și, în subsidiar, constatarea diminuării creanței la 850.000 EUR, deși creanța consolidată  în procedura de insolvenţă a debitorului era 70.111.333 RON (suma reprezentând creanță bancară, și doar 39% din valoarea totală a proiectului imobiliar).

Acțiunea este parte dintr-o suită de acțiuni complexe, demarate de debitorul creanței bancare ipotecare, împreună garanții săi reali și personali, a căror finalitate este diminuarea creanței, dar și a garanțiilor constituite în favoarea B.C.R. S.A. și restituirea de către creditorul ipotecar a sumei de 24.5 mil. RON, distribuită conform Legii insolvenței.

Apărarea SAVIN & ASOCIAȚII în acest litigiu complex are drept țel menținerea securității circuitului juridic civil construit în jurul creanțelor rezultate din contractele de credit bancar, în contextul în care industria bancară joacă un rol crucial în economia de piață, asigurând sursele de finanțare necesare dezvoltării și desfășurării activităților economice.

În măsura în care soluția pronunțată în data de 6 iulie 2022 va fi confirmată de instanța superioară, ea va afirma și va asigura succesul creditorului bancar ipotecar în realizarea creanței constatate prin titlu executoriu în contextul în care garanții acestuia, invocându-și propria turpitudine, tind să zdruncine, prin demersurile lor, securitatea raporturilor juridice obligaționale născute din contractele de credit bancar.

SAVIN & ASOCIAȚII a asigurat constant asistență juridică și reprezentare pentru grupul de investitori care a achiziționat portofolii de credite neperformante de la Banca Comercială Română S.A. Portofoliul Tokyo este cea mai mare tranzacție din istoria pieței de portofolii de credite neperformante, estimată la peste 2,7 miliarde EUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here