RTPR Allen & Overy si Biris Goran, in tranzactia dintre Catalyst si Simartis

Catalyst Romania, fond local de private equity si venture capital, a preluat, prin majoare de capital, un pachet de 23% din actiunile companiei Simartis Telecom, furnizor de solutii pentru operatorii de telefonie mobila, concentrat in principal pe zona de mobile marketing.

In aceasta tranzactie, Catalyst Romania a fost asistata de o echipa a firmei de avocatura RTPR Allen & Overy, coordonata de Costin Taracila, Managing Partner, si Alina Stavaru, Senior Associate. De partea Simartis Telecom s-a aflat o echipa de la Biris Goran, formata din avocatii Razvan Bardicea, Senior Associate, Christian Mandru, care coordoneaza, in prezent, practica de Finante si Restructurari a firmei, si Ana Maria Andronic, coordonatoarea ariei de practica IP, IT si Media din cadrul Biris Goran.

Simartis Telecom este o companie dinamica, cu o echipa de management vizionara. Au creat produse inovatoare pentru operatorii internationali de retele mobile, demonstrand ca inteleg piata globala si tendintele ei. Vom sustine dezvoltarea companiei in mod activ, prin finantarea planurilor de afaceri si expertiza la nivel de strategie si management”, a declarat Daniel Lynch, Director Catalyst Romania.

Suntem incantati ca am devenit parteneri ai Simartis Telecom, fapt ce demonstreaza implicarea noastra in sectorul tehnologiei in Romania. Evaluam in mod activ mai multe oportunitati pe piata locala si urmarim construirea unui portofoliu puternic de companii lider in domeniul tehnologiei din Romania”, a adaugat Mihai Sfintescu, Team Leader Catalyst Romania.

 “Parteneriatul cu Catalyst ne va ajuta sa devenim un competitor global. In perioada urmatoare avem planuri ambitioase privind dezvoltarea fortei de vanzari si suport pe plan international si promovarea solutiilor noastre. Vrem sa crestem capacitatea de a livra simultan catre clienti multipli si sa ii ajutam sa beneficieze rapid de solutiile noastre. Toate acestea presupun si o redefinire a modelului de business, iar expertiza pusa la dispozitie de Catalyst este esentiala in acest sens”, a completat Razvan Ionescu, CEO Simartis Telecom.

Catalyst Romania este primul fond de private equity dedicat Romaniei, finantat in principal de Fondul European de Investitii (FEI) prin initiativa JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises), ca parte a Programului Operational Sectorial ,,Cresterea Competitivitatii Economice”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Fondul European de Investitii are bucuria sa sprijine din nou, prin initiativa JEREMIE, finantata cu fonduri structurale ale Romaniei, o companie tanara si inovatoare, lider local in solutii mobile, in drumul spre expansiune internationala. Astfel de investitii dovedesc nu doar ca private equity reprezinta o solutie viabila pentru finantarea IMM-urilor in timpul unei crize economice, dar si ca utilizarea fondurilor structurale in forma instrumenelor financiare poate fi una dintre contributiile cheie la cresterea economica viitoare”, a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director si Head of Regional Business Development din cadrul FEI.

Simartis Telecom este o companie infiintata in 2003 care creeaza si dezvolta propriile produse si servicii pentru operatorii GSM. Produsele sale sunt comercializate la nivel international, cele mai importante fiind Bubble – o solutie inovatoare si eficienta de mobile marketing si X-menu – o platforma de promovare a serviciilor operatorilor GSM.

In 2013, Simartis Telecom a avut venituri de 1,4 milioane de euro, iar pentru 2014 tinta este de 2 milioane de euro. Ca potentiale piete-tinta de desfacere, Simartis Telecom vizeaza peste 900 de operatori de telefonie mobila din intreaga lume: America Latina, Asia, Orientul Mijlociu si Africa.

Catalyst Romania finanteaza, cu investitii cuprinse intre 200.000 de euro si 2 milioane de euro, IMM-uri autohtone care activeaza in special in domeniile TMT. Alaturi de FEI, care prin JEREMIE este cel mai mare contributor la capitalul Catalyst, au mai angajat investitii in fond si BT Asset Management (BTAM), companie membra a Grupului Financiar Banca Transilvania, 3TS Capital Partners, precum si alti investitori privati. Fondul este administrat de catre 3TS Capital Partners, una dintre cele mai importante companii de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est.

Principala misiune a Fondului European de Investitii (FEI) este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI creeaza si dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata. In acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca. Investitiile totale nete ale FEI in fonduri private equity se ridicau la peste 7,9 miliarde de euro la sfarsitul anului 2013.