RTPR Allen & Overy obtine pentru AEGON reducerea cu peste 80% a amenzii Consiliului Concurentei

Firma de avocatura RTPR Allen & Overy a obtinut in instanta reducerea cu peste 80% a amenzii aplicate „Aegon Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.” (AEGON) de catre Consiliul Concurentei.

Echipa de avocati specializati in litigii si in dreptul concurentei, din cadrul RTPR Allen & Overy formata din Prof. Lucian Mihai (Of Counsel), Roxana Ionescu (Senior Associate), Adriana Dobre (Senior Associate) si Andrei Mihul (Associate) a consiliat si reprezentat AEGON in dosarul referitor la actiunea de anulare a deciziei Consiliului Concurentei prin care agentii economici de pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) au fost sanctionati pentru o pretinsa fapta anticoncurentiala de impartire a clientilor.

Legal Marketing i-a intrebat pe reprezentantii casei de avocatura, ce elemente considera ca au contat atunci cand firma AEGON i-a ales pe ei in a ii reprezenta in instanta?

Reprezentantii casei de avocatura, ne-au declarat „Experienta RTPR Allen & Overy in dosare de litigii in domeniul concurentei, echipa de avocati dedicata cu o bogata experienta atat in domeniul litigiilor, cat si in domeniul concurentei, ca si experienta anterioara cu alte societati din grup”.

Roxana Ionescu (foto dreapta) avocat senior şi coordonatorul departamentului de dreptul concurenţei al RTPR Allen & Overy a adaugat: ,,A fost un dosar in care am crezut cu tarie inca de la inceput si chiar am reusit in prima faza procesuala sa convingem Curtea de Apel Bucureşti sa dispuna anularea intru totul a amenzii aplicate AEGON. Din pacate, ca urmare a hotararii pronunţate de CJUE asupra unei intrebari preliminare trimise de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un alt dosar in care se judeca acţiunea de anulare depusa de o alta societate sancţionata, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trebuit sa reţina existenţa unei incalcari a legii concurentei şi a retrimis dosarul catre Curtea de Apel Bucureşti pentru a se pronunţa asupra individualizarii sancţiunii. Deşi credem ca soluţia corecta ar fi fost aceea de desfiinţare in totalitate a deciziei Consiliului Concurenţei (deoarece am adus argumente şi probe suficiente care sa demonstreze neincalcarea legii de catre AEGON), reducerea amenzii cu peste 80% reprezinta cu adevarat o victorie, avand in vedere hotararea CJUE”.

,,Avand in vedere limitele foarte restranse ale rejudecarii pe care a trebuit ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa le stabileasca in urma hotararii primite de la CJUE, consideram ca hotararea Curţii de Apel Bucureşti reprezinta cel mai bun rezultat care putea fi obţinut pentru clientul nostru.

Adriana Dobre (foto dreapta), avocat senior in departamentul de litigii şi arbitraj al RTPR Allen & Overy, a adaugat: „ Acest rezultat favorabil, alaturi de, in alte dosare, anularea amenzii aplicate Panasonic Marketing Europe GmbH si reducerea amenzii stabilite in sarcina MOL Petroleum Products Romania (ambele solutii pronuntate relativ recent), constituie o recunoastere a eforturilor si o confirmare a expertizei noastre in materia litigiilor de concurenta”.

RTPR a fost infiinţata in anul 2004 şi activeaza in asociere cu firma londoneza Allen & Overy din 2008. RTPR Allen & Overy are o echipa de 42 de avocaţi, inclusiv 5 parteneri – Costin Taracila, Victor Padurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici, Valentin Berea, precum şi Domnul Profesor Lucian Mihai, ca Of counsel.