RTPR Allen & Overy si Popovici Nitu & Asociatii, in imprumutul de 66 mil. de euro obtinut de Azomures

Combinatul Azomures a imprumutat 66 de milioane de euro de la o banca din Cehia, banii urmand a fi folositi pentru modernizarea fabricii de uree din cadrul combinatului, precizeaza un comunicat de presa al intreprinderii.

In aceasta tranzactie, cehii au fost consiliati juridic de firma de avocatura Allen & Overy LLP, impreuna cu asociatii din Romania – Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA. Echipa locala a fost coordonata de Victor Padurari, Partner, si a mai avut in componenta avocatii Poliana Naum (foto), Associate, si Andreea Chiriac, Junior Associate. De cealalta parte, cei de la Azomures au beneficiat de asistenta juridica a firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.

Azomures a semnat, recent, un acord de finantare in valoare de 66 milioane de euro pentru modernizarea fabricii de uree. Imprumutul prioritar contractat de la Česká spořitelna, a.s. (“CS”) si Československá obchodní banka, a.s. (“CSOB”), in colaborare cu Banca Comerciala Romana, va permite producatorului roman de ingrasaminte pentru agricultura Azomures SA Tirgu Mures sa implementeze unul dintre cele mai importante proiecte de investitii din ultimii 30 de ani”, arata comunicatul transmis de Azomures.

Contractul se va derula pe o perioada de 12 ani si a fost semnat in data de 20 mai 2014, cu ocazia vizitei in Romania si Moldova a delegatiei comerciale conduse de Presedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman.

Azomures va utiliza finantarea pentru modernizarea fabricii de uree, retehnologizarea fiind realizata de firma ceha Chemoproject Nitrogen a.s. Combinatul Azomures are linii de productie pentru ingrasaminte solide si lichide, dar si pentru melamina. In cadrul acestei investitii Azomures va moderniza fabrica de uree, va construi un nou turn de granulare cu o instalatie moderna, ce va permite companiei sa se conformeze cerintelor de mediu privind emisiile de particule si de amoniac. In urma acestor actiuni de modernizare, nu numai ca va creste capacitatea de productie de la 900 t/zi la 1425 t/zi, dar va creste si flexibilitatea instalatiei si a fluxului de productie, adaptandu-se permanent la cerintele pietei. Ca urmare, Azomures va livra fermierilor un ingrasamant de calitate premium”, mai precizeaza sursa citata.

Finantarea a fost asigurata de Česká spořitelna si ČSOB. Česká spořitelna a actionat ca Agent de facilitate, iar Banca Comerciala Romana a actionat ca Agent de garantare. Facilitatea va fi asigurata de EGAP, Corporatia de garantare si asigurare a exporturilor al Republicii Cehe. Allen & Overy LLP, impreuna cu asociatii din Romania – Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA, au fost consilieri juridici ai Creditorilor.

Azomures Tirgu Mures este principalul producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania. Azomures produce anual cel putin 1,3 milioane tone de ingrasaminte si asigura locuri de munca pentru peste 2700 persoane. Produsele Azomures ajung la producatorii agricoli din Romania, alte tari din Europa, Africa, China, Japonia, America de Sud si din Statele Unite. Proprietarul majoritar al Azomures este Ameropa Holding AG din Elvetia.

Fondata in 1948, Ameropa este un trader international de cereale si ingrasaminte, din Elvetia, aflat in proprietate privata, care acopera piete traditionale, cum sunt Statele Unite, America de Sud, Europa, Asia si Australia, la fel ca si piete emergente din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Ameropa are peste 4700 de angajati pe glob si vinde 10 milioane de tone de ingrasaminte si 10 milioane de tone de cereale in fiecare an.

Este o firma ceha, membra a SAFICHEM GROUP, avand o pozitie de lider in asigurarea serviciilor complete legate de proiecte de inginerie, achizitii si constructii, pentru proiectarea, ingineria si administrarea constructiei si punerii in functiune, la executia investitiilor in linii de productie legate de chimia azotului: acid azotic, azotat de amoniu, uree lichida si granulata, amoniac, productia de ingrasaminte si anilina.  

BCR este banca Nr. 1 din Romania in ce priveste active, depozite, imprumuturi, carduri si tranzactii bancare. BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare, fiind cel mai important grup financiar din Romania, incluzand companii active pe pietele de leasing, pensii private si de banci pentru locuinte. In cadrul Erste Group, din care face parte din 2006, BCR coordoneaza resurse semnificative de profesionisti cu experienta, care se ocupa de credite corporatiste, finantari structurate  si proiecte, piete de capital pentru imprumuturi si datorii, piete de valori si finantare corporatista.

Ceska sporitelna este una din cele mai mari banci din Republica Ceha. Mai mult de 5 milioane de clienti recurg la serviciile acesteia: persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii si primarii, dar finanteaza si corporatii mari si asigura servicii de piata financiara. Ceska sporitelna este membra a Erste Group din anul 2000, si in cadrul acestei marci, serveste clienti importanti si persoane juridice. Are cele mai intinse retele de filiale si ATM-uri din Republica Ceha.

Ceskoslovenska obchodni banka, a. s. este o banca universala care functioneaza in Republca Ceha. Este cel mai mare jucator ceh din industria financara ceha, in special in finantarea tranzactiilor de export ale firmelor. Grupul CSOB face parte din grupul international de servicii bancare si de asigurari KBC, activ in Belgia si in zona Europei Centrale si de Est.

EGAP este o Corporatie de Garantare si Asigurare a Exporturilor, proprietate a Republicii Cehe, care asigura credite pentru exportul de bunuri si servicii din Republica Ceha, pentru riscuri comerciale si politice care nu pot fi asigurate de firmele de asigurari. EGAP asigura in special credite bancare cu maturitate la doi ani, destinate sa finanteze exportul de energie, masini si sisteme tehnologice, proiecte de investitii, transport, constructie si investitii, de obicei in tari in care mediul politic, economic si legal creste riscul de neincasarii.