Romgaz a preluat oficial termocentrala Iernut

Compania Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, a preluat oficial termocentrala Iernut de la Electrocentrale Bucuresti, si a intrat pe piata de energie electrica dupa aproape patru ani de la anuntarea acestei intentii, relateaza Ziarul Financiar.

„Impreuna cu Iernut, Romgaz va prelua si elementele aflate in stransa interdependenta cu aceasta: salariati, contracte, active circulante. Transferul dreptului de proprietate asupra Iernut se realizeaza in scopul stingerii datoriei pe care Electrocentrale Bucuresti o are fata de Romgaz”, au precizat reprezentantii Consiliului Concurentei care si-au dat avizul pentru aceasta preluare. Potrivit acestora, cota de piata a centralei de la Iernut in productia de energie electrica la nivel national nu este mai mare de 5%.

Cele mai recente informatii financiare despre activitatea Romgaz in 2012 sunt cele aferente primului semestru al anului trecut, cand firma a ajuns la afaceri de aproape 2,2 miliarde de lei (500,5 milioane de euro), in crestere cu 10% fata de perioada similara din 2011.
Daca firma isi va conserva acest ritm de crestere pana la finalul lui 2012, Romgaz ar putea intra in clubul firmelor cu afaceri de peste un miliard de euro. In 2011, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, doar 11 companii din Romania au generat un business de peste un miliard de euro, printre ele numarandu-se Petrom, Rompetrol, Kaufland si ArcelorMittal Galati.

Desi se afla in plin proces de listare la bursa, lucru care presupune o transparentizare a companiei, Romgaz nu si-a publicat nici pana la aceasta data rezultatele pe noua luni din 2012.