Romania vrea finantare de la BEI pentru metrou si alte trei proiecte esentiale

Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea acorda Romaniei, in acest an, finantari totale de 700-900 milioane euro, dublu fata de 2012 (335 mil. euro), inclusiv pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri europene, a declarat ieri la Bucuresti presedintele bancii, Werner Hoyer. 

Potrivit Ziarului Financiar, seful BEI si vicepresedintele institutiei, Mihai Tanasescu, s-au intalnit ieri la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si cu mai multi ministri ai Cabinetului – prilej pentru acestia din urma de a sugera sefului institutiei ca banca europeana sa finanteze o parte a investitiilor pe care Romania le considera prioritare.

BEI – care a acordat credite in Romania de aproape 10 mld. euro din 1990 incoace (4,1 mld. euro intre 2007 si 2011) – ar urma sa continue finantarea pentru linia de metrou Universitate-Drumul Taberei, a anuntat premierul Victor Ponta, care a sustinut ca lucrarile la acest proiect realizat de companiile Astaldi si Max Boegl nu sunt stopate.

BEI a acordat deja proiectului o linie de finantare de 465 mil. euro din costul total de 1,2 mld. euro. Presedintele Traian Basescu a anuntat si el, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, ca a propus reprezentantilor BEI sa finanteze trei proiecte pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei – Canalul Siret – Baragan, Canalul Bucuresti – Dunare si hidrocentrala Tarnita, al carei cost este evaluat la 1 mld. euro.