Romania, un steag “precaut” pe harta expansiunii Baker & McKenzie

Baker & McKenzie, cea mai mare firma de avocatura din lume, dimensiune data atat de veniturile inregistrate in 2014 (peste 2,5 miliarde de dolari), cat si de numarul de avocati care fac parte din societate (mai multi de 4.200), cu sediul central in Chicago, SUA, este din ce in ce mai interesata de o expansiune in zona Europei Centrale si de Est.

Firma este prezenta deja in regiune, in tari ca Austria, Cehia, Ungaria sau Polonia, insa nu exclude o potentiala extindere, tinta sa constituind-o tarile cu economii emergente, cu predilectie Romania. Dezvaluirea a fost facuta de catre Eduardo Leite, presedinte al Comitetului Executiv al Baker & McKenzie, si Gary Senior (foto articol), delegat sa supervizeze operatiunile firmei in zona EMEA – Europa, Orientul Mijlociu si Africa, intr-un interviu acordat portalului juridic CEE Legal Matters. Cei doi au fost prezenti luna trecuta la Praga, cu ocazia unei conferinte la care au participat partenerii Baker & McKenzie, organizata in capitala ceha.

Cu acest prilej, Leite si Senior au devoalat o parte din asteptarile si planurile Baker & McKenzie in regiune, au discutat despre influenta crizei politice si financiare din zona asupra activitatii firmei, si despre cum este gestionata aceasta situatie, dar si despre posibilitatile de extindere pe noi piete. In legatura cu acest ultim aspect, atat Leite cat si Senior au precizat ca interesul Baker & McKenzie fata de pietele din Europa Centrala si de Est, desi unul marcat de precautie, este legat, printre altele, de investitiile din ce in ce mai mari ale Chinei in regiune. “Am observat o preocupare reala si crescuta a Chinei de a investi in aceasta zona”, a afirmat Senior.

Printre tarile din regiunea CEE in care firma nu este prezenta se numara Romania, Serbia sau Statele Baltice – Estonia, Letonia si Lituania. Dintre acestea, Romania prezinta cel mai mare interes pentru Baker & McKenzie, in contextul in care economia sa este, in esenta, echivalenta cu cea a Republicii Cehe, iar, ca suprafata, este semnificativ mai mare decat Ungaria, tari in care firma de avocatura „functioneaza” deja. Interesul Baker & McKenzie pentru Romania este sporit si de concurenta existenta pe piata locala. Astfel, mai multi competitori globali ai firmei de avocatura, printre care Clifford Chance, CMS Cameron McKenna, Dentons, DLA Piper, Eversheds sau Allen & Overy, opereaza in Romania de cativa ani, prin birourile locale deschise aici. Numarul acestora ar fi fost si mai mare, daca ar fi sa luam in calcul “retragerile” de pe piata, Gide Loyrette Nouel sau White & Case fiind cele mai recente exemple in acest sens.

Potrivit lui Gary Senior, el si colegii lui au fost abordati in diverse randuri de reprezentanti ai firmelor de avocatura din Romania, care le-au propus incheierea unor parteneriate in vederea desfasurarii unor proiecte comune. In ciuda deschiderii manifestate de societatile romanesti si de dorinta firmei de expansiune, cei de la Baker & McKenzie nu au facut inca un pas decisiv in acest sens. “Suntem destul de precauti atunci cand vine vorba de deschiderea de noi birouri; poate mult mai precauti decat s-ar astepta ceilalti sa fim, sincer vorbind. O astfel de miscare presupune un efort serios si o investitie pe masura. Nu e vorba neaparat de bani, intrucat stam bine din punct de vedere financiar; o mai mare problema o constituie timpul dedicat managementului si pe care, din pacate, nu il avem la dispozitie. Prioritizarea si costurile de oportunitate sunt alte aspecte de care trebuie sa tinem cont. Pot numi o multime de tari in care am putea fi si din care lipsim, in special in pietele emergente. Tocmai de aceea trebuie sa fim destul de selectivi in legatura cu alegerea acestora. Apropo de astfel de locuri, de piete emergente in care nu suntem prezenti, Romania este, probabil, cea mai importanta dintre ele. Israelul ar fi si el de mentionat”, a spus Senior.

In ceea ce priveste tarile baltice, conform lui Senior, acestea nu reprezinta, cel putin pentru moment, un punct de interes pentru Baker & McKenzie: “In clipa de fata, le consideram ca fiind prea mici. Ne-am intrebat, ce-i drept, daca ar fi sa “atacam” piata de aici, cum ar trebui sa procedam: sa deschidem un singur birou, care sa acopere toate cele trei jurisdictii, sau sa deschidem trei birouri, cate unul in fiecare tara?” El a admis ca, in ciuda dimensiunii lor, pietele juridice din zona baltica sunt destul de active si extrem de competitive. “Cu toate acestea, am ajuns la concluzia ca prezenta noastra aici nu este, momentan, necesara”, a subliniat Gary Senior.