Romania s-a calificat juridic pentru Euro 2016. Interviu cu avocatul Catalin Ciubota, despre speta castigatoare

Meciul Romania – Finlanda, unul decisiv pentru calificarea echipei noastre nationale de fotbal la Euro 2016, ar fi trebuit sa se joace in liniste, in prezenta a 55.000 de scaune goale. In schimb, Arena Nationala va gazdui joi seara o atmosfera adecvata unei partide cu o asemenea miza, ce va fi asigurata de peste 55.000 de suporteri (mai mult de 40.000 de bilete au fost vandute deja pana la ora redactarii articolului).

Acest lucru nu ar fi fost posibil insa fara decizia obtinuta de doi avocati ai Federatiei Romane de Fotbal, Adrian Stangaciu, Directorul Directiei Juridice a FRF, si Paul Ciucur, din cadrul aceluiasi departament, in fata Comisiei de Apel a UEFA.

Concret, cei doi au contestat o hotarare a Comisiei de Control, Etica si Disciplina a forului continental, potrivit careia Romania ar fi trebuit sa dispute meciul cu Finlanda fara spectatori, din cauza unor incidente provocate de suporterii romani in partidele anterioare, cu Grecia si Ungaria. Desi porneau cu sanse minime de izbanda, in contextul in care procentul rasturnarii unei astfel de hotarari in fata Comisiei de Apel este unul destul de mic, demersul avocatilor nu a fost unul inutil: in urma pledoariilor sustinute, cei doi au reusit sa obtina suspendarea sanctiunii dictate impotriva FRF.

Catalin Ciubota & Adrian Stangaciu 2

Despre aceasta speta juridica am stat de vorba cu Catalin Ciubota (foto stanga, alaturi de Adrian Stangaciu – dreapta), lector universitar doctor si fost avocat al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

Reporter: Ce argumente a invocat departamentul juridic al FRF in formularea apelului ce vizeaza decizia dictata de Comisia de Control, Etica si Disciplina a forului continental impotriva FRF, respectiv aceea de suspendare de un meci cu portile inchise?

Catalin Ciubota: Trebuie subliniat ca hotararea Comisiei de Apel a UEFA a admis suspendarea efectelor Comisiei de Control, Etica si Disciplina in ceea ce priveste disputarea fara spectatori a meciului dintre echipa Romaniei si cea a Finladei. Potrivit art. 61 din Regulamentul Disciplinar al UEFA “Cu exceptia cazului in care comisia competenta dispune altfel, si tinand cont de prevederile de mai jos, suspendarile meciurilor si suspendarile privind exercitarea unor functii trebuie sa fie executate la urmatorul meci/meciuri din competitia in care abaterea respectiva a fost savarsita”. Prin urmare, argumentele FRF nu au privit fondul problemei, in sensul contestarii sanctiunilor dictate pentru abaterile disciplinare retinute de Comisia de Etica si Disciplina, ci doar s-au referit la amanarea momentului in care vor fi executate aceste sanctiuni. Argumentele FRF credem ca au privit, in special, cazul particular al meciului cu Finlanda. Astfel, acest meci este decisiv pentru stabilirea clasamentului final in grupa noastra, echipa Romaniei avand sanse reale de calificare. Disputarea acestui meci fara spectatori ar fi dezavantajat evident o candidata la calificare, iar efectul sanctiunii ar fi depasit, ca si proportionalitate, consecintele savarsirii abaterii disciplinare. Mai mult decat atat, fotbalul se adreseaza in primul rand publicului, iar incheierea unei campanii dificile de calificare fara prezenta acestuia la ultimul meci al nationalei ar fi eliminat spectacolul sportiv. Din acest motiv, existand posibilitatea de suspendare a executarii sanctiunii acordata de art.61 din R.D. UEFA, Comisia de apel a considerat ca scopul acesteia poate fi atins fara a afecta spectacolul sportiv, sansele de calificare a unei echipe nationale si posibilitatea publicului de a-si sustine jucatorii in ultimul meci disputat pe teren propriu.

R.: Care a fost motivarea Comisiei de Apel a UEFA in schimbarea acestei decizii? Cu alte cuvinte, cum a justificat Comisia solutia pronuntata in favoarea FRF?

C.C.: Motivarea Comisiei de Apel nu o putem cunoaste la aceasta data, deoarece procedura prevede ca, initial, partii i se transmite doar partea operativa a hotararii (minuta acesteia care contine dispozitivul), iar la o data ulterioara se transmite si motivarea. In aceste conditii, putem face doar simple supozitii in legatura cu rationamentul membrilor Comisiei de Apel. Asa cum am aratat, Comisia de Apel a analizat circumstantele concrete ale meciului cu Finlanda, situatia echipei Romaniei in grupa si sansele sale de calificare. Mentinerea hotararii Comisiei de Control, Etica si Disciplina in ceea ce priveste executarea imediata a sanctiunii suspendarii terenului ar fi condus la crearea unui dezavantaj injust pentru echipa nationala a Romaniei, care nu era proportional cu gravitatea abaterii si cu scopul sanctiunii. Alte circumstante care au fost analizate de Comisie au privit si interesul publicului in ceea ce priveste finalul campaniei de calificare a nationalei la Euro 2016, sansele reale de calificare a echipei si prevalenta spectacolului sportiv care constituie ratiunea finala pentru care sunt organizate aceste competitii. Comisia a apreciat ca sanctiunea aplicata FRF poate fi executata si dupa acest meci decisiv, fara ca autoritatea disciplinara a UEFA sa aiba de suferit, acordand prevalenta jocului de fotbal fata de ratiunile de ordin disciplinar.

R.: Juristii FRF au obtinut o suspendare a sanctiunii impuse de Comisia de Disciplina. Ce inseamna acest lucru? Cat timp este valabila aceasta suspendare? Exista posibilitatea unui recurs din partea FRF pentru anularea definitiva a suspendarii? Care sunt caile de atac de care mai dispune FRF in acest moment?

C.C.: In primul rand, felicitari bunulului meu amic Adi Stangaciu. Asa cum am aratat, Regulamentul Disciplinar al UEFA prevede posibilitatea ca sanctiunile disciplinare privind suspendarea unui meci sa fie executate cu privire la alt meci decat urmatorul din competitia in care au fost savarsite abaterile. Prin urmare, tinand cont de argumentele analizate, sanctiunea pronuntata de Comisia de Control, Etica si Disciplina va fi executata la urmatorul meci oficial al echipei nationale disputat pe teren propriu. In ceea ce priveste posibilitatea de contestare pe fond a sanctiunii dispuse de Comisia de Control, Etica si Disciplina, trebuie vazut in ce mod a formulat apelul Federatia Romana de Fotbal. In cazul in care acesta a continut un capat de cerere principal privind anularea sanctiunii pronuntate de Comisia de Control, Etica si Disciplina si un capat de cerere subsidiar privind suspendarea executarii acesteia, hotararea Comisiei de Apel poate fi atacata la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, in termen de 10 zile de la comunicarea acesteia catre FRF. In cazul in care prin apel s-a solicitat doar suspendarea executarii sanctiunii pronuntate de Comisia de Control, Etica si Disciplina, nu mai exista interes pentru formularea unui apel la TAS. Dupa parerea mea, chiar daca hotararea Comisie de Apel ar fi susceptibila de o cale de atac formulata in fata TAS (deci ar contine si aprecieri asupra fondului sanctiunii dispuse de CCED), nu mai exista interes pentru continuarea acestei proceduri. Federatia Romana de Fotbal a urmarit strict suspendarea sanctiunii la meciul cu Finlanda, acesta fiind decisiv pentru incheierea cu succes a campaniei de calificare, considerandu-se ca aportul publicului este vital pentru evolutia corespunzatoare a jucatorilor nationalei. Mai mult decat atat, contestarea sanctiunilor pentru faptele retinute in sarcina suporterilor romani prezenti la Budapesta este extrem de dificila, existand la dosar proba video si rapoartele oficialilor UEFA, iar jurisprudenta TAS este constanta in sensul mentinerii unor astfel de sanctiuni.

***

Corpul de Control, Etica si Disciplina al UEFA a hotarat, la 17 septembrie, ca echipa nationala a Romaniei va disputa cu portile inchise meciul cu Finlanda, din preliminariile Euro-2016, si ca Federatia Romana va trebui sa achite 110.000 de euro, ca urmare a incidentelor provocate de suporterii proprii la partidele cu Grecia si Ungaria. FRF a decis sa conteste aceasta decizie si a castigat in apel.

Partida Romania – Finlanda, din penultima etapa a grupelor de calificare la Campionatul European din 2016, va avea loc joi, 8 octombrie 2015, de la ora 21.45, pe Arena Nationala. Ultimul meci al tricolorilor din preliminariile Euro 2016 va avea loc duminca, 11 octombrie 2015, in deplasare, in compania Insulelor Feroe. Romania ocupa in acest moment locul doi in grupa, cu 16 puncte, avand cu un punct mai putin decat echipa clasata pe primul loc, Irlanda de Nord, si cu trei mai multe decat Ungaria, aflata pe locul trei.