România reprezentată de 5 avocate în topul IFLR1000 Women Leaders 2019: Mădălina Rachieru-Postolache, Clifford Chance, Mona Mușat, Mușat & Asociații, Adriana Gașpar și Alina Radu, NNDKP, Narcisa Oprea, Schoenherr & Asociații

IFLR1000 Women Leaders recunoaște femeile avocat cu cele mai bune rezultate, recomandate in mod constant de clienți și colegi pentru calitatea consultantei și a serviciilor oferite.
În fiecare an IFLR1000 întreprinde cercetări de evaluare a avocaților și firmelor în baza
experienței tranzacționale și a feedback-ului din piață. În 2018 IFLR1000 a examinat submission-urile a peste două mii de firme, a efectuat aproape de o mie de
interviuri cu parteneri și a sondat peste 50.000 de arbitri pentru a decide care dintre avocati s-ar preta la titlul de 2019 Leading Lawyers and Women Leaders. Doar puțin peste 300 de avocați se pot lăuda cu ambele premii.

IFLR 1000 este unul dintre cele mai apreciate ghiduri independente de specialitate la nivel internațional, clasamentele IFLR 1000 reprezentând o fină analiză a performanțelor consultanților din domeniul financiar și corporate din peste 120 de jurisdicții.

Cinci avocate reprezintă, cu cinste, România în topul IFLR1000 Women Leaders 2019:

Mădălina Rachieru-Postolache, Partner Cliffor Chance Badea

Mădălina Rachieru a absolvit Facultatea de Drept București în 2002 și este membru în Baroul București din 2003. Are experiență, în special în tranzacții de piață de capital, atât pe piața locală cât și pe piețele internaționale, precum și în domeniul financiar-bancar. De-a lungul anilor, a consiliat instituții financiare, bănci de investiții și companii locale și internaționale. Expertiza sa include toate aspectele legate de oferte publice inițiale de acțiuni (IPO-uri), oferte secundare de acțiuni (SPO-uri), oferte de obligațiuni domestice, oferte de euro-obligațiuni corporatiste și suverane, programe de emisiune continuă de obligațiuni (programe EMTN), emisiuni de certificate de depozit global (GDR-uri), securitizări de creanțe, fiind implicată în aproape toate tranzacțiile majore de piață de capital din România în ultimii 10 ani.

Face parte din echipa Clifford Chance Badea de la înființarea firmei în anul 2002. În 2007, a fost detașată pentru șase luni în cadrul grupului de piețe de capital al biroului Clifford Chance din Londra. A fost promovată la poziția de Counsel în anul 2008. Printre proiectele reprezentative pe care Mădălina Rachieru le-a coordonat în ultimii ani se numără: asistență acordată Fondului Proprietatea în legătură cu listarea secundară la bursa de valori din Londra (2014 – 2015); asistență acordată consorțiului bancar în legătură cu dubla listare de acțiuni și certificate de depozit (GDR-uri) realizată de Romgaz SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România, pe bursele de la București și Londra (2012 – 2013); asistență acordată UniCredit în legătură cu emisiunea de obligațiuni denominate în lei, cu o valoare de 122 milioane de euro, care a fost finalizată cu succes și listată la Bursa de Valori București (cea mai mare ofertă de acest gen derulată până în prezent în România) (2013); asistență acordată Erste Group Bank AG în calitate de aranjor al programului MTN (emisiuni de obligațiuni pe termen mediu – Medium Term Notes) în valoare de trei miliarde de euro, lansat de Banca Comercială Română, primul astfel de program lansat de o bancă locală (2009).

Mona Mușat, Managing Partner Mușat & Asociații

Mona Mușat deține o experiență solidă în domeniul imobiliar și finanțarea întreprinderilor, dobândită prin asistarea unor importante companii locale și internaționale, inclusiv fondatori, dezvoltatori, finanțatori și contractori, cu privire la diverse aspecte juridice, de la achiziția și vânzarea de proprietăți până la contracte de locațiune încheiate de persoane juridice sau fizice, dezvoltarea de proiecte imobiliare și implementarea proiectelor unor mari lanțuri de retaileri. Este specializată în ariile de drept imobiliar și al construcțiilor, cu accent pe operațiuni de finanțare privată și de capital.

De asemenea, Mona a dobândit o expertiză remarcabilă în domeniul financiar și bancar, fiind recunoscută pentru elaborarea și implementarea de soluții juridice eficiente cu privire la structurarea, finanțarea și derularea proiectelor din acest domeniu. A făcut parte din echipe care au implementat proiecte semnificative transfrontaliere de finanțare pentru unele dintre cele mai importante companii și instituții financiare, cu accent pe industrii-cheie, cum ar fi sectorul imobiliar, energie, construcții, infrastructură, transport și produse farmaceutice.

Expertiza Monei acoperă și consultanța juridică acordată unor corporații în domeniul fuziunilor și achizițiilor – incluzând vânzare și cumpărare de active, preluări de societăți, asocieri în participațiune, finanțări cu capital propriu etc., precum și consiliere juridică privind aspecte generale de drept comercial și societar.

Printre cele mai recente mandate de reprezentare și consiliere juridică la care a participat Mona Mușat se numără:

  • Un important jucător internațional din industria materialelor de construcții, cu operațiuni în 34 de țări din întreaga lume – consiliere juridică și reprezentare în achiziția unui mare producător de materiale de construcții pe plan local (ca parte a unei tranzacții globale cu o valoare totală de 6,5 miliarde de euro).
  • O importantă instituție bancară comercială din Coreea – asistență privind diverse aspecte juridice legate de finanțarea a cinci proiecte de producție de energie fotovoltaică localizate în trei regiuni ale României.
  • Asistență juridică pentru cea mai mare bancă din România cu privire la o finanțare de mai multe milioane de euro, acordată pentru dezvoltarea a două parcuri fotovoltaice în România.
  • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene – asistență cu privire la finanțarea în valoare de 200.000.000 USD, acordată filialei românești a unuia dintre cei mai mari jucători din industria petrolului și gazelor din Europa de Sud-Est, finanțare asigurată prin diverse garanții și garanții colaterale acordate de către societatea-mamă și de către două dintre filialele sale din România.
  • Unul dintre furnizorii mondiali de servicii financiare – asistență juridică în implementarea unui mecanism de factoring cu regres pe piața din România.
  • Consorțiul format din două mari instituții bancare din Italia – asistență juridică în legătură cu garantarea creanțelor băncilor născute dintr-o finanțare de mai multe milioane de euro, acordată de către bănci în scopul achiziționării acțiunilor unui jucător local din industria energiei.
  • O mare societate multinațională internațională activă în industria serviciilor financiare – asistență cu privire la lansarea pe piața din România a produselor International Corporate Currency (ICC).
  • Un mare dezvoltator spaniol în domeniul imobiliar – asistență privind o serie de aspecte juridice legate de preluarea managementului a trei centre comerciale dezvoltate de unul dintre principalii investitori pe piața din România.
  • Un important operator elvețian în domeniul financiar – asistență cu privire la acordarea unui credit în valoare de peste 100.000.000 USD unui mare operator din domeniul tranzacționării petrolului.
  • Un mare grup internațional financiar și de investiții – asistență în majorarea unui credit în valoare de mai multe milioane de euro acordat filialei locale a unui dezvoltator imobiliar din Cehia, în vederea dezvoltării în România a unui important proiect de construcție a unor clădiri de birouri.
  • O mare companie internațională în domeniul sănătății – asistență în legătură cu restructurarea afacerii la nivel mondial (inclusiv în România), și anume separarea și transferul către o companie din SUA a diviziei de medicamente mature și generice de marcă.
  • O bancă europeană de economii și leasing, cu sediul central în Spania – asistență în legătură cu multiple achiziții de terenuri și finanțarea dezvoltării de proiecte în România, cu o valoare totală de 200.000.000 de euro.
  • Un important dezvoltator imobiliar spaniol – asistență privind diverse achiziții de terenuri și dezvoltarea de cartiere rezidențiale, cu o valoare totală de peste 300.000.000 de euro.
  • Divizia imobiliară a unei instituții financiare olandeze – asistență în legătură cu aspecte privind dezvoltarea de proprietăți rezidențiale și proiecte imobiliare cu destinație mixtă în România, în proiecte cu o valoare totală de peste 250.000.000 de euro.
  • Un fond de investiții european – asistență în legătură cu un credit la termen în valoare de 225.000.000 de euro, pus la dispoziție de către un holding de bănci de finanțare a proiectelor imobiliare, pentru refinanțarea achiziției și administrării portofoliului de imobile industriale aparținând fondului, situate în România, Cehia, Polonia și Ungaria.
  • Un important grup de construcții la nivel internațional, activ în infrastructura de transport, dezvoltare urbană și agrement – asistență în renegocierea și restructurarea a trei contracte de construcție încheiate cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), în valoare totală de 235.000.000 de euro.
  • O importantă companie de investiții imobiliare – asistență în dezvoltarea celui mai mare centru comercial din București, a cărui valoare depășește 500.000.000 de euro, inclusiv asistență în semnarea unui parteneriat public-privat cu Primăria București.
  • Un grup finlandez activ în domeniul forestier – asistență în realizarea a numeroase achiziții de terenuri forestiere (peste 11.000 ha) în diverse zone din România, cu o valoare totală de peste 40.000.000 de euro.
  • Una dintre cele mai mari companii imobiliare europene listate  – asistență în refinanțarea a două proiecte imobiliare în valoare de 44.000.000 de euro, refinanțare acordată de o importantă instituție financiară europeană.
  • Unul dintre cele mai active fonduri de investiții din România – asistență în dezvoltarea unui amplu proiect de clădiri de birouri în București.
  • Filiala din România a unui jucător internațional activ în domeniul serviciilor de curierat rapid – asistență în legătură cu diverse aspecte societare și comerciale, inclusiv legate de extinderea operațiunilor în România.
  • O importantă companie spaniolă de construcții – asistență în dezvoltarea unor proiecte majore de infrastructură în Cluj, Turnu Măgurele și Tulcea, cu o valoare totală de peste 30.000.000 de euro.
  • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene – asistență în legătură cu împrumutul în valoare de 232.000.000 de euro, acordat Primăriei Municipiului București, în scopul reabilitării infrastructurii orașului și dezvoltării edilitare.
  • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene – asistență în structurarea și negocierea unei scheme de finanțare de proiect pentru Primăria Municipiului Oradea, în scopul dezvoltării infrastructurii de transport public municipal.
  • O companie imobiliară afiliată unui mare grup european de servicii financiare – asistență în dezvoltarea unui proiect imobiliar multifuncțional de birouri în București. Proiectul include construirea unui sediu central și a șapte imobile „zgârie-nori”, valoarea totală a investiției depășind 100.000.000 de euro.
  • Un important dezvoltator imobiliar din Europa Centrală și de Est – asistență în legătură cu diverse aspecte și soluții juridice cu privire la dreptul de proprietate asupra unor proprietăți imobiliare aflate în dispută cu un partener de afaceri local, proprietăți a căror valoare cumulată se ridică la peste 100.000.000 de euro.
  • Una dintre cele mai mari companii imobiliare austriece listate la bursă și unul dintre investitorii importanți din sectorul imobiliar din România – asistență în dezvoltarea unui amplu proiect rezidențial și de birouri, în valoare de peste 130.000.000 de euro.
  • Divizia de imobiliare a unuia dintre cei mai importanți jucători internaționali din domeniul asigurărilor și de pe piața  produselor financiare – asistență în achiziția unui centru de afaceri în valoare de 33.000.000 de euro.
  • Liderul european în servicii globale financiare și bancare – asistență în legătură cu diverse operațiuni de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor unor mari companii active în domeniul tranzacționării petrolului, cu o valoare totală de peste 220.000.000 USD.
  • Filiala belgiană a unei instituții bancare internaționale – asistență în crearea unui pachet de garanții și a unei scheme de finanțare pentru mari companii active în domeniul tranzacționării petrolului, cu o valoare totală care depășește 90.000.000 USD.
  • O multinațională din sectorul serviciilor financiare cu sediul central în Elveția  – asistență în legătură cu pachetul de garanții pentru securizarea unui credit acordat unui important jucător în domeniul tranzacționării petrolului, în valoare de peste 25.000.000 USD.
  • Compania de furnizare de apă potabilă din județul Dâmbovița – asistență în legătură cu procedura de licitație, contractele de servicii și de concesiune aferente lucrărilor de administrare, supervizare și construcție în vederea reabilitării și extinderii infrastructurii și rețelelor locale de aprovizionare cu apă, cu o valoare totală de 120.000.000 de euro.
  • Un fond britanic de investiții în domeniul imobiliar – asistență în achiziția celui mai mare centru comercial din Iași, cu o valoare totală de 34.500.000 de euro, dar și în legătură cu împrumutul sindicalizat în valoare de 40.000.000 de euro, acordat de două instituții financiare internaționale pentru dezvoltarea unui parc comercial și de birouri în cadrul Vitantis Shopping Center.
  • Asistență juridică pentru asocierea dintre două companii de investiții în domeniul imobiliarîn scopul dezvoltării a două proiecte de clădiri de birouri: Hermes Business Park Timișoara și Hercules Business Park Chiajna.
  • Unul dintre cei mai importanți investitori pe piața de retail din România, care deține un portofoliu impresionant de centre comerciale în principalele orașe secundare din țară (altele decât reședințele de județ) – asistență în legătură cu diverse probleme privind gestionarea portofoliului de relații cu chiriașii, contractorii și proprietarii spațiilor deținute și dezvoltate.
  • O importantă bancă din Grecia – asistență în achiziția clădirii de birouri Amco Business Center.
  • Un important dezvoltator imobiliar local – asistență cu privire la restructurarea contractelor de închiriere încheiate pentru două dintre cele mai importante centre comerciale din București.
  • Unul dintre cele mai active fonduri de investiții din România – asistență juridică în legătură cu portofoliul său de proiecte imobiliare.
  • Unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare la nivel global – asistență în diverse probleme legate de portofoliul său de proiecte imobiliare din România.

Adriana Gașpar, Senior Partner NNDKP

Cu peste 22 de ani de experință în domeniul juridic, Adriana Gaspar co-manageriază aria de practică M&A/Corporate alături de Gabriela Cacerea, Ruxandra Bologa și Adina Chilim-Dumitru și aria de practică Public Procurement, PPP alături de Adina Chilim-Dumitru. Este recunoscută pentru experiența vastă în structurarea investițiilor transfrontaliere și interne și pentru contribuția semnificativă în proiecte de referință dezvoltate de NNDKP. Adriana Gaspar a dezvoltat numeroase proiecte în industrii precum agricultura, auto, sectorul financiar, infrastructură și transport, pharma, retail. Avocata a primit și recunoașterea celor mai importante directoare internaționale – a fost nominalizată de Chambers and Partners si Legal 500 drept Leading Individual for Corporate/M&A, inclusă de Legal 500 in Hall of Fame, recomandată de Legal 500 pentru ariile de practică PPP și Procurement.

Reflectare in directoare internationale:

  • Top Ranked, Corporate/M&A (Chambers and Partners, 2019)
  • Included in The Legal 500 Hall of Fame
  • Leading Individual, Corporate/M&A (Legal 500, 2019)
  • Recommended, Capital Markets (Legal 500, 2019)
  • Recommended, PPP and Procurement (Legal 500, 2019)
  • Market Leader, Energy & Infrastructure (IFLR 1000, 2019)
  • Market Leader, Project Development (IFLR 1000, 2019)
  • Market Leader, M&A (IFLR 1000, 2019)

Adriana Gaspar is a leading figure in the Romanian market, with considerable experience of handling corporate governance and corporate fraud matters.
(Chambers and Partners, 2018)

Adriana Gaspar “has a good sense of when to be legal and when to let commercial considerations dominate”.
(Chambers and Partners, 2017)

Adriana Gaspar is widely recognised as an expert in corporate and transactional matters.
(Chambers and Partners, 2016)

Adriana Gaspar [is] “reliable and a very good professional”.
(IFLR 1000, 2016)

Adriana Gaspar [is] “experienced and business-oriented” and a “true expert in the field”.
(Legal 500, 2015)

Sources rate Adriana Gaspar as a leading figure for Romanian and international M&A.
(Chambers and Partners, 2015)

Adriana Gaspar is recognised by sources as one of the pre-eminent corporate lawyers in Romania, and clients agree she stands out because of her “tenacity,’’ “business sense” and “skill in navigating an often complex Romanian environment.”
(Chambers and Partners, 2014)

Alina Radu, Partner NNDKP

Alina Radu coodonează aria de practică Banking & Finance în cadrul NNDKP. Are o experiență de peste 22 de ani într-o gamă largă de proiecte incluzând proiecte complexe de M&A în sectorul bancar, privatizări, vânzări / achiziții și dezvoltare de proiecte imobiliare, proiecte de finanțare și operațiuni în sectorul financiar.  Alina a asistat clienții în tranzacții de reper pe piața românească, oferind consultanta companiilor în legătură cu facilitățile de finanțare și refinanțare multijurisdictionale, interne, modelând structuri de securitate complexe și abordând aspecte cheie de finanțare în diferite scenarii de neplată sau de insolvență ale debitorului.

Reflectare in directoare internationale:

  • Ranked, Banking and Finance (Chambers and Partners, 2019)
  • Ranked, Restructuring/Insolvency (Chambers and Partners, 2018)
  • Included in The Legal 500 Hall of Fame
  • Leading Individual, Banking and Finance (Legal 500, 2019)
  • Recommended, Capital Markets (Legal 500, 2019)
  • Market Leader, Banking and Finance (IFLR 1000, 2019)

Alina Radu is “a magnificent lawyer”.
(Chambers and Partners, 2019)

Her advisory practice stands out to sources, who note that she is a “very good consultancy lawyer”.
(Chambers and Partners, 2018)

Alina Radu “is very proficient and responds very quickly, she is reliable in terms of delivery and available at all times for discussions”.
(Chambers and Partners, 2017)

Alina Radu is a highly respected figure with wide experience of domestic and international financing transactions.
(Chambers and Partners, 2016)

Alina Radu is a long-standing presence in Romanian banking and finance, and comes recommended for her negotiation abilities by clients.
(Chambers and Partners, 2015)

Narcisa Oprea, Partner Schoenherr

Licenţiată a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1997), Narcisa Oprea si-a inceput cariera in pozitia de consultant la Bursa Română de Mărfuri. Si-a consolidat apoi cariera în instituţii precum Institutul Financiar Român, Bursa de Valori Bucureşti , Bursa Electronică Rasdaq, Institutul Bancar Român, Institutul de Guvernanţă Corporativă, Asociaţia Brokerilor, Universitatea Financiar Bancară, Bursa de Vaori Bucuresti. Vreme de peste cinci ani a lucrat în cadrul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, iar din 2008 s-a alăturat Schoenherr şi Asociaţii, în cadrul căreia este partener din 2009.

Narcisa are o vasta experienta in piata de capital din Romania. A fost implicata in listari si tranzactii marcante, intre altele listarea Transelectrica, constituirea STK Financial, emisiunea de eurobonduri Yioula Glasswork, listarea Alumil si oferta publica initiala a Transgaz. In 2009, a fost numita membru al Comisiei pentru selecţia administratorului de fond a Fondului Proprietatea. Inainte de colaborarea cu Schoenherr, Narcisa a coordonat departamentul de piata de capital al unei firme de avocatura romanesti, iar pana in 2002 a condus departamentul juridic al Bursei de Valori Bucuresti, timp in care a fost implicata in elaborarea normelor de functionare a pietei de capital.