România, printre țările europene cu cele mai mici taxe 

Potrivit Tax Foundation, în cazul unui salariu mediu, un european trebuie să plătească o treime din respectiva sumă sub formă de taxe. Astfel, Euronews Business a analizat taxele din fiecare țară europeană și a ajuns la următoarea conculzie: cetățenii țărilor vestice și cele mai dezvoltate plătesc semnificativ mai mult decât cei care lucrează în România, Bulgaria sau Kosovo, unde sunt cele mai mici taxe din bătrânul continent. 

Danemarca (55,9%), Austria (55%), Portugalia (53%), Suedia (52,3%) și Belgia (50%) sunt unele dintre țările cu cele mai mari cote de impozit pe venitul personal.

Pe de altă parte, România (10%), Bulgaria (10%), Bosnia și Herțegovina (10%), Kosovo (10%) și Macedonia de Nord (10%) sunt țările europene cu cele mai mici taxe.

De ce danezii nu sunt deranjați de impozitele mai mari?!

În mod paradoxal, nu toți cetățenii sunt nemulțumiți de taxele mai mari. Acesta este și cazul celor din Danemarca, unde taxele pot ajunge până la 55,9% din venituri.

În acest caz, mulți cetățeni consideră că plata este o investiție în viitorul colectiv al țării și societății. De remarcat ar fi și faptul că Danemarca a fost clasată pe locul doi ca fiind cea mai fericită țară din lume pentru al patrulea an la rând, conform Raportului World Happiness 2023.

Sisteme și programe sociale suficient de puternice pentru a compensa impozitele mari?!

Pentru Austria, o altă țară cu taxe mari (55%), sistemul de asigurări sociale, care include asigurările de sănătate, sistemul de pensii de stat, sistemul legal de accidente de muncă, maternitatea și șomajul este unul extrem de apreciat de cetățeni. 

Țara cere ca toți angajații să fie asigurați, precum și persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, pensii sau care primesc orice alt tip de finanțare în funcție de nevoi.

În țări precum Belgia, persoanele singure fără copii suportă cele mai mari taxe, în timp ce cuplurile căsătorite cu copii au o povară ceva mai ușoară.

Deși țara se mândrește cu o asistență medicală de înaltă calitate, înregistrarea pentru aceasta poate fi un proces lung și complicat, care implică înregistrarea unui fond de asigurări sociale și a unei case de asigurări publice de sănătate.

Stimulente fiscale mai mici în țările din Europa de Est?!

Pentru țările din Europa de Est și de Sud-Est precum România, Bulgaria sau Bosnia și Herțegovina, care încă își dezvoltă infrastructura și economiile, taxele mai mici reprezintă o modalitate de a atrage și, sperăm, de a reține investițiile străine.

Aceste țări oferă adesea costuri de producție și forță de muncă mai ieftine, scutiri fiscale și o mulțime de piețe și oportunități neexploatate. Nu numai asta, dar deseori pot oferi un nivel de trai mai bun, deoarece costul vieții este semnificativ mai ieftin decât în majoritatea țărilor din Europa de Vest.

Europa de Sud și de Est are, de asemenea, unele dintre economiile cu cea mai rapidă creștere, Bulgaria, Macedonia de Nord, România și Cipru fiind văzute drept următoarele locuri de creștere pentru mai multe companii și industrii.

Cu toate acestea, în ultimele luni, țări precum România au încercat să majoreze taxele pentru angajații din unele sectoare de activitate. Guvernul încearcă, de asemenea, să elimine scutirile la plata asigurărilor de sănătate pentru angajații din sectorul construcțiilor, alimentație și agricultură, pentru a crește veniturile din impozite.

Poate creșterea inflației agrava presiunea fiscală?!

Inflația este, de asemenea, un alt factor care ar putea face ca povara fiscală să se simtă și mai grea. Acest lucru este valabil mai ales de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și la alimente în ultimii ani. Alte conflicte, cum ar fi războiul Israel-Hamas, s-au adăugat, de asemenea, întreruperile de la Marea Roșie alimentând și mai mult majorările de prețuri la energie și la alte bunuri.

Deși inflația din zona euro a scăzut la un minim de doi ani de 2,8% în ianuarie, Banca Centrală Europeană (BCE) menține în continuare o abordare prudent-optimistă, dependentă de date, înainte de a lua orice decizie privind reducerea dobânzilor.