Romania pierde un arbitraj international la ICC Paris. Stoica & Asociatii, alaturi de castigator

Firma de avocatura Stoica & Asociatii a reprezentat cu succes o importanta companie multinationala intr-un dosar arbitral, aflat pe rolul Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris si desfasurat conform Regulilor de Arbitraj ICC Paris, deschis la cererea Statului Roman.

Echipa de avocati implicati in aceasta speta, specializati in arbitraj intern si international, a fost formata din Anca Liana Caraiola Buftea (Senior Partner), Dragos Bogdan (Partner) si Irina Andreea Micu (Managing Associate), sub coordonarea prof. univ. dr. Valeriu Stoica (Founding Partner).

Obiectul principal al dosarului l-a reprezentat pretentia Statului Roman (prin autoritatea de privatizare) in legatura cu, printre altele, pretinsa neexecutare de catre investitorul strain a obligatiilor de a realiza investitii tehnologice si de mediu, asa cum acestea erau prevazute in contractul de vanzare-cumparare de actiuni incheiat in contextul procesului de privatizare a companiei. Prin cererea reconventionala formulata, investitorul strain a solicitat recunoasterea realizarii obligatiilor investitionale asumate pe toata perioada contractuala, eliberarea gajurilor asupra actiunilor ce garantau efectuarea angajamentului investitional, precum si incheierea perioadei de monitorizare a companiei de catre autoritatea de privatizare.

Prin decizia arbitrala finala emisa pe data de 21 octombrie 20015, Tribunalul Arbitral a respins toate pretentiile Statului Roman si a admis cererea reconventionala formulata de investitor, declarand, printre altele, ca paratul si-a indeplinit toate obligatiile investitionale asumate prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni, precum si ca perioada de monitorizare a derularii contractului de privatizare s-a incheiat.