Romania, penultima din Europa la capitolul inovare

Romania este pe penultimul loc in randul statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatea de inovare, fiind urmata doar de Bulgaria, arata cel mai recent raport al CE pe tema cercetarii si inovarii.

Performanta medie este masurata cu ajutorul unui indicator compus, pe baza datelor referitoare la 24 de indicatori. Suedia, Germania si Danemarca ocupa primele pozitii, la polul opus aflandu-se Bulgaria, Romania, Lituania, Polonia si Letonia, scrie HotNews.ro.

Performantele in materie de inovare din UE s-au imbunatatit de la an la an, in ciuda crizei economice care continua, dar discrepantele in materie de inovare intre statele membre sunt in crestere.

Romania e incadrata la categoria „inovatorilor modesti”, putinele puncte forte tinand de Resurse Umane si de efectele economice. Slabiciunile tin de antreprenoriat si de stabilirea de conexiuni.

Cele mai inovatoare tari din UE au in comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor nationale de cercetare si inovare, inclusiv un rol esential pentru eforturile intreprinderilor in domeniul inovarii si cele din sectorul invatamantului superior. Sectoarele de activitate ale tuturor liderilor din domeniul inovarii inregistreaza performante foarte bune in ceea ce priveste cheltuielile legate de cercetare si dezvoltare (C&D) si cererile de brevet. Acestia au in comun, de asemenea, un sector bine dezvoltat al invatamantului superior si legaturi puternice intre industrie si stiinta.