Romania, pe locul 3 in topul incalcarilor CEDO

In ordine crescatoare, tarile cu cel mai mare numar de hotarari pentru cel putin o incalcare a Conventiei Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) sunt: Rusia (109 hotarari), Turcia (79), Romania (72), Ucraina (50), Grecia (43) si Ungaria (42).

Potrivit raportului prezentat pe 29 ianuarie 2016, Romania se situeaza pe locul al treilea in privinta numarului de condamnari CEDO. Romania a fost condamnata de Curtea de la Strasbourg pentru aglomeratia din inchisori si durata lunga a proceselor.

La sfarsitul anului trecut, numarul de cauze aflate pe rolul instantei europene a fost de 64.850, inregistrandu-se o scadere fata de sfarsitul anului 2014, cand s-a ajuns la 69.900 cauze pe rol. Multe dintre plangeri vizeaza dreptul la proprietate, insa rata admisibilitatii lor este sub 1%.

Presedintele CEDO, Guido Raimondi, a subliniat ca este necesar ca fiecare stat membru sa gaseasca o rezolvare la problemele endemice, mai intai la nivel national, si abia ulterior sa le prezinte in fata Curtii Europene pentru Drepturile Omului.