Romania, pe locul 29 in Europa in topul libertatii economice

Romania a coborat patru locuri fata de anul trecut in indexul libertatii economice. Topul libertatii economice cuprinde 178 de state si este realizat anual de Fundatia Heritage si The Wall Street Journal. Indexul Romaniei este de 65,6 (din 100), plasand tara noastra pe locul 61 in lume si 29 in Europa.

„Domnia legii si libertatea pietei muncii”, inalta rata a coruptiei, accentuata de relativitatea sistemului judiciar sunt principalele probleme cu care se confrunta Romania. Autorii remarca existenta libertatii comertului si a celei monetare.

In perioada imediat urmatoare crizei financiare, Romania si-a reluat modesta crestere economica, iar guvernul a facut eforturi pentru reducerea datoriei publice si a deficitului bugetar. A fost incetinit ritmul privatizarilor si cel al restructurarii intreprinderilor de stat.

Raportandu-ne la pozitia altor tari, Romania este devansata in top de: Georgia (23), Botswana (30), Columbia (33), Cipru (42), Barbados (45), Iordan (46), Macedonia (47), Jamaica (48), Oman (52), Insulele Dominicane (53), Armenia (54), Malta (55), Slovacia (56),Insulele Capului Verde (57), Ungaria (58), Albania (59) si Bulgaria (60)

Puteti consulta situatia libertatii economice a tuturor tarilor, in topul publicat pe pagina Fundatiei Heritage.