Romania ocupa penultimul loc in Indexul Integritatii Publice

Conform ultimelor masuratori care evidentiaza indexul integritatii publice, Romania nu se numara printre tarile fruntase. Initiativa este parte a raportului „Integritate publica si incredere in Europa (Public Integrity and Trust in Europe).

In acest studiu realizat de mai multe grupuri de cercetare asociate proiectului „FP7 ANTICORRP”, condus de Prof. Alina Mungiu-Pippidi (Hertie School of Governance, Berlin) si presedinte al Societatii Academice din Romania (SAR), Romania s-a plasat pe pozitia a 27-a din clasament, aflandu-se sub media tarilor din Uniunea Europeana. Scorul inregistrat de romani este de 2,60, adica aproape la jumatate din scorul mediu al UE (5,71). Pe primele locuri se afla Finlanda, Olanda si Danemarca, care prezinta un scor de trei ori mai mare.

Pentru realizarea Indexului Integritatii Publice s-au folosit sase indicatori obiectivi: simplitatea administrativa, deschiderea spre comert , capacitatea sistemului juridic, capacitatea de audit, servicii electronice oferite de guvern si servicii electronice folosite de populatie.

Astfel, masuratorile efectuate in ceea ce priveste simplitatea administrativa ne plaseaza la coada clasamentului, Romania obtinand un scor de 2,70, mult mai mic decat cel al mediei europene (6,33). Simplitatea administrativa cuantifica masuratorile referitoare la timpul necesar inregistrarii unei firme si platirii impozitelor. In comunicatul publicat pe pagina SAR, aflam care sunt cauzele care au contribuit la existenta acestei statistici: “Romanii platesc de trei ori mai multe taxe pentru a deschide o afacere decat media europeana (39 fata de 13), cele mai multe din UE, si pierd in medie 200 de ore pe an pentru a le achita, echivalentul a 25 de zile de munca.”

Daca ar fi sa invatam ceva din topul integrităţii şi bunei guvernari, atunci ar trebui sa incercam sa urmam modelul oferit de Finlanda, Olanda si Danemarca, tari care nu si-au pierdut increderea in ajutorul pe care il pot primi de la institutiile publice, in ciuda starii de criza economica.  Insa studiul releva un fapt ingrijorator: mai mult de 50% din europeni considera ca succesul in afaceri este asigurat prin exploatarea conexiunilor politice. De partea cealalta, mai putin de un sfert afirma ca initiativele de combatere a coruptiei si eforturile guvernului au o aplicabilitate practica.

Totusi, incepand cu anul 2012, Romania a inregistrat o oarecare imbunatatire a scorului, care i-a asigurat avansarea pe penultimul loc. Cu patru ani in urma, aceasta se afla la coada clasamentului din IPI.

Potrivit Eurobarometrului 72.2/2009 si 79.1/2003, si eforturile guvernului de combatere a coruptiei sunt privite mult mai bine, Romania inregistrand a patra cea mai buna evolutie a scorului in acest sens, dupa cum arata informatiile publicate in comunicatul mentionat mai sus.

Puteti accesa comunicatul integral pe pagina Societatii Academice din Romania, la urmatorul link.