Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani

Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, conform celor 840 de lideri de business chestionati de Ernst & Young in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey. Executivii din intreaga lume considera ca Romania este mai atractiva decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.

„Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate”, a declarat Bogdan Ion (foto), Country Managing Partner, Ernst & Young Romania.

Studiul Ernst & Young European Attractiveness Survey are la baza o metodologie ce cuprinde doua analize: cea a realitatii concrete a numarului de proiecte de investitii straine (FDI) realizate in 2011, pe de o parte, si cea soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru FDI, pe de alta parte.

Economiile din Europa Centrala si de Est conduc in privinta investitiilor in industriile prelucratoare. Romania, Serbia, Slovacia si Cehia au atras 53% din locurile de munca nou create in industria automobilelor. Aceste tari au atras proiecte mari pentru ca detin avantaje competitive de cost si sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se afla clienti industriali de referinta.

Serviciile profesionale si productia de software raman sectoarele care au primit cele mai multe investitii straine directe in Europa, cu o crestere de 19%, respectiv 15% in 2011. impreuna, aceste doua sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generand peste 16,000 de noi locuri de munca. Numarul proiectelor de investitii straine directe a crescut de asemenea si in industria producatoare de automobile, care a creat numarul cel mai mare de noi locuri de munca – respectiv 37.790. Sectoarele care au inregistrat cel mai mare declin in 2011 au fost serviciile de intermediere financiara, care au scazut cu 16%, si electronicele, care au scazut cu 8%.

Fragilitatea economiei din zona Euro a determinat investitorii sa fie mai ezitanti decat de obicei in ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta aceasta regiune. Doar 26% din liderii de business intervievati, din intreaga lume, au planuri de extindere a operatiunilor in Europa in 2013, in scadere cu 7%, fata de 33% care planificau sa investeasca in 2011. Cu toate acestea, peste un sfert din executivi au luat in vizor posibile achizitii – un semn ca multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe masura ce vanzatorii devin mai realisti privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar si privind evaluarile acestor active. Avand in vedere ca multe companii pastreaza lichiditati importante, fuziunile si achizitiile ar putea fi un complement puternic al investitiilor de tip greenfield in 2013 si in anii urmatori.