Romania e inclusa pentru prima data in indicele JP Morgan al pietelor emergente

Includerea titlurilor de stat in lei intr-un indice global a dus la scaderea cursului spre 4,33 lei/E, iar Romania se poate imprumuta mai rapid si mai ieftin.

Anuntul surprinzator al gigantului financiar american JP Morgan de a include titlurile in lei emise de statul roman intr-un indice al pietelor emergente, dupa o decizie similara de la sfarsitul anului trecut a britanicilor de la Barclays, va creste vizibilitatea Romaniei pe pietele externe si, pe cale de consecinta, interesul investitorilor, dar creeaza anumite vulnerabilitati.

Primul efect al acestei decizii a fost aprecierea leului la Bucureşti cu 1,2% intr-o singura zi, cursul coborand spre 4,33 lei/euro de la 4,38 lei, ajungand la minimul ultimului an. Leul a castigat peste patru procente in fata euro in ultima luna si jumatate pe fondul sentimentului pozitiv al strainilor, care au cumparat un volum important de titluri de stat la licitatiile din decembrie si ianuarie.

In acest moment, titlurile de stat in lei, in functie de scadenta, se tranzactioneaza la un randament (dobanda efectiva) cuprins intre 5,85 si 5,94% pe an. Incepand din decembrie dobanda a scazut, iar cererea de titluri in lei a crescut exponential. Fiind intr-un indice, cei care urmaresc acest indicator si care il vand investitorilor trebuie sa cumpere titluri de stat pana la procentul total alocat. In prima faza, titlurile romanesti au alocat un procent de 0,18%, ceea ce inseamna achizitia unor titluri in lei de echivalentul a 1-1,5 mld. euro. Ponderea va creste in prima etapa la 0,3 in totalul indicelui JP Morgan, pentru ca in luna mai sa ajunga la 0,54%. Spre exemplu, Polonia detine in acest moment 9% din acest indice.

„Includerea in indicele JP Morgan ne va sprijini in atingerea tintei noastre strategice, ca ponderea nerezidentilor la detinerile de titluri sa urce si sa se stabilizeze intr-un interval de 15-20%. Odata ce aceasta pondere se va stabiliza, vom putea vorbi practic ca despre o for­ma de investitii straine directe permanente si nu ca despre <hot money> (capitaluri speculative – n. red.) ale caror miscari bruste puteau brusca pana nu de mult piata”, afirma, pentru Ziarul Financiar, Enache Jiru, secretar de stat in Finante.