Romania: Atat de aproape si totusi atat de departe

Polemicile starnite in jurul explorarii resurselor naturale, cu Chevron si Gabriel Resources in rolurile principale, modul in care au evoluat domenii ca energia regenerabila, mineritul sau agricultura si programul de privatizare a companiilor de stat, toate acestea sunt cuprinse intr-o analiza complexa a pietei din Romania, realizata, din perspectiva juridica, de publicatia britanica The Lawyer, care a stat de vorba cu mai multi avocati ai unor importante firme locale.

Iata mai jos analiza The Lawyer, redata integral.

Romania este una dintre tarile cele mai bogate in resurse din Europa, cu un potential urias, insa valorificarea acestuia reprezinta o cursa plina de obstacole politice. In prezent, tara se bazeaza, in mare parte, pe importurile de energie, insa spera ca in urmatorii ani va deveni, cu ajutorul gazelor de sist, un stat independent energetic.

Acest vis este insa departe de a fi realizat, in contextul in care exploatarea resurselor se afla, momentan, intr-un impas. Planurile gigantului energetic american Chevron pentru explorarea gazelor de sist si cele ale companiei miniere canadiene Gabriel Resources privind constructia, in Romania, a celei mai mari mine de aur din Europa, s-au lovit pana acum de ceea ce poate fi numit dispret public.

Gazele de sist sunt vazute ca o cale catre obtinerea independentei energetice. Se estimeaza ca Romania ascunde in solul sau nu mai putin de 51 de bilioane de metri cubi de gaze de sist. Liderul european incontestabil in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist este Ucraina, insa tot mai multe tari iau in calcul dezvoltarea aceastei industrii, pe masura ce independenta energetica devine o problema tot mai importanta.

Spre deosebire de SUA, liderul mondial in productia de gaze de sist, majoritatea formatiunilor de sist din Europa se gasesc in zone populate.

“Exista 2 probleme in Romania: lipsa informarii asupra ceea ce presupune exploatarea gazelor de sist si faptul ca tara este situata intr-o zona sesimica, astfel incat oamenii sunt ingrijorati cu privire la fracking (fracturare hidraulica – n.r.), procedura de exploatare a gazului de sist”, spune Nicholas Hammond, Partener Senior al BWSP Hammond Bogaru & Asociatii.

In decembrie, cateva sute de protestatari au patruns in perimetrul detinut de Chevron pe teritoriul comunei Pungesti, blocand, pentru a doua oara, activitatea companiei.

“Studiile efectuate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au confirmat faptul ca cetatenii romani sunt slab informati cu privire la tehnicile de explorare si productie ale gazelor de sist”, spune Bruno Leroy, partener in cadrul biroului din Bucuresti al firmei de avocatura Gide Loyrette Nouel. “Mai mult decat atat, informatiile care ajung la public sunt partinitoare, trunchiate si nesigure. Pe de o parte, protestatarii se concentreaza pe riscurile asociate fracturarii hidraulice, in special pe potentiala contaminare a surselor de apa. Pe de alta parte, cei care promoveaza explorarea gazelor de sist si oportunitatile care decurg din aceasta se concentreaza pe independenta energetica, acuzandu-i pe protestatari ca au interese ca Romania sa ramana in continuare dependenta de importurile de energie. In ultimul rand, dar nu cel mai putin important, dezbaterea privind explorarea gazelor de sist, coroborata cu evolutiile recente din cadrul proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, a creat in Romania un climat de opunere automata fata de orice proiect care implica exploatarea resurselor naturale, determinand o crestere a preocuparilor legate de mediu”, a adaugat Bruno Leroy.

Energie regenerabila

Intre timp, domeniul energiei regenerabile a evoluat pozitiv, odata cu aprobarea mai multor proiecte de parcuri solare. Totodata, guvernul se implica activ si sustine dezvoltarea energiei din surse regenerabile cu o schema de acordare a certificatelor verzi. Fiecare producator de energie din resurse regenerabile primeste un numar de certificate verzi de la transportatorul national Transelectrica pentru energia pe care o produce si o transporta prin intermediul retelei. Certificatele sunt gratuite, iar producatorii le pot vinde mai tarziu.

“Din iulie 2013, schema de sprijin a fost redusa in mod semnificativ (in urma adoptarii, la 1 iulie, a unei ordonante de urgenta prin care peste 1,6 milioane de certifi¬cate verzi pe care ar fi trebuit sa le primeasca producatorii de energie regenerabila in perioada iulie – octombrie 2013 au fost amanate pentru intervalul 2017 – 2020 – n.r.), insa sectorul energiei regenerabile s-a bucurat in continuare de atentia investitorilor”, spune Mona Musat, Managing Partner al Musat & Asociatii. “De exemplu, clienti de-ai nostri, cum ar fi Nereo Green Energy sau Enel Green Power, au continuat sa dezvolte proiecte in domeniul energiei regenerabile, iar acest lucru ne-a tinut ocupati anul trecut si ne ofera perspective bune si in acest an”, a adaugat Mona Musat.

Mihai Mares, Managing Partner al Mares Danilescu Mares, este mai putin optimist.

“Cand vine vorba despre zonele cu potential, piata energiei regenerabile este cu siguranta una dintre acestea. Din pacate, noul regim de subventii va dezvolta o reticenta a investitorilor”, afirma Mihai Mares.

Minerit

Mineritul este o alta zona cu potential economic pentru Romania, insa nu se bucura de sprijinul public, in principal din cauza ingrijorarii larg raspandite cu privire la degradarea mediului.

Timp de 14 ani, compania canadiana Gabriel Resources a incercat sa obtina aprobarea pentru a construi cea mai mare mina de aur din Europa in micuta localitate Rosia Montana. Resursele de aici sunt uriase, cu circa 300 de tone de aur – in valoare de peste 30 de miliarde de lire sterline – si aproape 1.500 de tone de argint care asteapta sa fie exploatate.

Eforturile au fost in plina desfasurare anul trecut, atunci cand guvernul a elaborat o noua lege a minelor, conceputa special pentru a facilita proiectul celor de la Gabriel Resources. In urma protestelor publice, legea a fost respinsa in Parlament in decembrie, cu 204 voturi.

Florian Nitu, Managing Partner al Popovici Nitu & Asociatii, a fost implicat in mai multe etape ale dezvoltarii mineritului aurifer in Romania, inclusiv identificarea potentialilor investitori. Ca urmare a respingerii Legii minelor, viitorul proiectului celor de la Gabriel Resources este unul imprevizibil.

“2014 este an electoral, asa ca nu ne asteptam la luarea unor masuri decisive prea curand”, spune Nitu.

Agricultura

Un alt domeniu din Romania cu un potential urias, si care deja o duce bine, este agricultura.

“Agrobusiness-ul este in plina expansiune si aceasta tendina va continua”, afirma Nitu. “Este, probabil, sectorul cu cea mai spectaculoasa dezvoltare”, adauga avocatul.

Anul trecut, Romania a primit 2,35 de miliarde de euro (1,99 miliarde de lire sterline) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, suma destul de apropiata fata de cea care spera sa o obtina (2,5 miliarde de euro).

Potrivit lui Bruno Leroy, partener al Gide Loyrette Nouel, sectorul agricol din Romania reprezinta o proportie mult mai mare din PIB decat media din Uniunea Europeana – in jurul valorii de 5,3%, comparativ cu 2% in restul Europei.

“In acest moment, asistam mai multe entitati juridice din Franta in elaborarea documentatiei referitoare la tranzactii si in negocierile lor cu privire la achizitionarea unor suprafete mari de teren utilizate pentru productia de cereale, precum si a instalatiilor de siloz asociate si a facilitatilor de prelucrare”, spune Leroy. “Incepand cu 1 ianuarie, Romania permite achizitionarea de terenuri agricole de catre cetatenii UE (prin liberalizarea pietei funciare – n.r.), atat persoane fizice, cat si juridice, iar noi suntem deja in contact cu astfel de investitori”, adauga avocatul.

Romania are aproximativ 15 milioane de hectare de teren agricol, fiind a doua cea mai puternica tara din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia agricola. Mai mult, doar 60% din terenul respectiv este utilizat, ceea ce inseamna ca potentialul de crestere este unul semnificativ.

“Exista un potential important in dezvoltarea sectorului agricol, in special in ceea ce priveste imbunatatirea productivitatii la hectar”, spune Bruno Leroy. “Desi Romania are a cincea cea mai mare suprafata agricola din UE, productivitatea este sub media UE”, adauga avocatul.

Noile modificari aduse sectorului agriculturii sunt susceptibile de a fi benefice.

“Liberalizarea va ajuta sectorul agriculturii, permitandu-le strainilor, persoane fizice sau companii, sa investeasca in terenuri, in special in cele agricole”, spune Nicholas Hammond, Partener Senior al BWSP Hammond Bogaru & Asociatii.

“Subventiile mai mari si proiectele de investitii mai flexibile, adaptate mai bine situatiei reale a agriculturii din Romania, sunt beneficii esentiale ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC), ale caror consecinte pozitive vor fi vizibile in urmatorii ani”, afirma Mona Musat, Managing Partner al Musat & Asociatii. “Dar pentru ca acest lucru sa se intample, autoritatile locale vor trebui sa adopte o strategie coerenta pentru sectorul agricol”, adauga avocata.

Evolutia sectorului agricol din Romania a avut un efect pozitiv asupra economiei, prin cresterea PIB-ului cu 4,1% in 2013.

Privatizarile timpurii

Un alt domeniu in care a fost vizibila o implicare pozitiva din partea guvernului il constituie programul de privatizare, mandatat de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si UE in 2009, prin acordarea unui imprumut de aproximativ 20 de miliarde de euro. Fiind vorba de un an electoral, cu alegeri prezidentiale stabilite pentru luna iunie, se asteapta ca mai multe privatizari sa fie finalizate in 2014.

“S-au inregistrat evolutii semnificative in parteneriatul public-privat si in tranzactiile aferente acestuia”, spune Florian Nitu, Managing Partner al Popovici Nitu & Asociatii. “Guvernul a planificat privatizari in domenii care includ, printre altele, electricitatea si alte utilitati. Traseul privatizarii a presupus si listarea de actiuni la Bursa de Valori, prin vanzarea pachetelor minoritare”, adauga avocatul.

Desi cele mai recente incercari de privatizare au esuat, printre acestea numarandu-se Posta Romana, CFR Marfa, Cuprumin sau Oltchim, exista si vesti bune, una dintre ele fiind privatizarea record a Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania. Privatizarea s-a realizat prin incheierea celei mai mari oferte publice initiale de actiuni (IPO) de pana acum de pe piata de capital din Romania, prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz, pentru 322 de milioane de lire sterline. Ulterior, Romgaz a devenit companie publica prin listarea actiunilor la bursa. Firma de avocatura Musat & Asociatii a fost implicata in 7 dintre cele 8 privatizari efectuate prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti, inclusiv in cea a producatorului de energie nucleara Nuclearelectrica, al carei IPO, derulat in septembrie 2013, a fost primul de pe bursa de la Bucuresti din ultimii 5 ani.

Romania are potentialul necesar pentru a conduce ofensiva statelor emergente, dar cum si cand poate face asta ramane inca sub semnul incertitudinii.

“Romania este un loc interesant pentru afaceri, iar investitorii ar trebui sa-l incerce”, afirma Nicholas Hammond, Partener Senior al BWSP Hammond Bogaru & Asociatii. “Exista inca mult loc pentru afaceri. Tara a fost infometata mult timp in ceea ce priveste investitiile si comertul. E un gol care nici pana acum nu a putut fi umplut pe deplin. Exista oportunitati pe care investitorii le pot descoperi doar atunci cand vin in Romania”, conchide avocatul.