Robert Cazanciuc: Sustin modificarea Legii avocatilor doar daca se refera la organizarea profesiei

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), a spus, miercuri, ca sustine proiectul de modificare a Legii avocatilor doar in masura in care modificarile se refera la profesia de avocat si ca unele modificari propuse in Parlament nu au fost vazute de expertii din minister.

„A fost o initiativa parlamentara care a trecut intr-o forma de consultare la Ministerul Justitiei, in care noi am fost de acord cu anumite modificari referitoare la organizarea profesiei, dar cu altele nu am fost de acord. Unele modificari au fost propuse chiar in Parlament, nu au fost vazute de colegii din MJ, de aceea nu am sustinut acest proiect decat in masura in care au fost aduse unele modificari la organizarea profesiei de avocat. O sa facem o analiza, articol cu articol, in perioada urmatoare, pentru a veni cu un punct de vedere foarte concret la Camera Deputatilor in septembrie”, a declarat Cazanciuc, citat de Mediafax.

Proiectul de lege privitor la organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost adoptat luni in plenul Senatului, cu 85 de voturi „pentru„, 41 de voturi „impotriva” si doua abtineri.

Proiectul de lege excepteaza inscrisurile, suporturile de sunet, imagine si date, precum si imaginile si alte reprezentari aflate in posesia avocatului de la ridicare, sechestrare sau confiscare.

Insa, daca avocatul este suspect ca a savarsit fapte prevazute de legea penala sau daca a favorizat infractorul, obstructioneaza justitia, este implicat intr-o tainuire ori daca este vorba despre bunuri implicate in savarsirii unei infractiuni, nu vor mai fi aplicate restrictiile referitoare la confiscare.

Acelasi proiect stabileste ca avocatul nu va raspunde daca nu denunta infractiuni planificate de care afla prin prisma profesiei, cu exceptia omorului sau a uciderii din culpa, genocidului, crimei impotriva umanitatii sau a crimei de razboi, rapirii, luarii de ostateci ori atacului terorist.

Avocatii sunt obligati sa depuna la barou o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa apartenenta ori neapartenenta ca agent sau colaborator al fostelor organe de Securitate, ca politie politica sau al serviciilor de informatii, inclusiv al actualelor servicii.

De asemenea, proiectul mai stipuleaza ca avocatii nu pot fi lucratori operativi sau neoperativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Deputatul Daniel Fenechiu a propus la Comisia juridica un amendament prin care a fost abrogat articolul care interzicea avocatului sa-si exercite profesia la instantele si parchetele de pe langa acestea, inclusiv la DNA, DIICOT, ICCJ sau Parchetul de pe langa ICCJ, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv, este judecator sau procuror.

Proiectul de lege mai prevede pedeapsa cu inchisoarea de la o luna la 6 luni sau cu amenda pentru persoanele care intrebuinteaza cuvinte ori gesturi jignitoare fata de un avocat in cadrul unei proceduri judiciare.

De asemenea, persoanele care mint cu scopul de a intimida sau de a se razbuna, in cursul unei proceduri judiciare, prin care se imputa savarsirea de catre un avocat a unei infractiuni sau abateri disciplinare grave ori in legatura cu prestatiile sale profesionale, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Amenintarea unui avocat in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

Lovirea sau alte acte de violenta a unui avocat rezulta intr-o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Daca aceste ultime infractiuni sunt comise impotriva sotului sau a unei rude apropiate a avocatului, in scop de intimidare sau razbunare, limitele speciale de pedeapsa se majoreaza cu jumatate.

Proiectul de lege mai prevede pedepsirea cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani folosirea fara drept a denumirilor „Barou„, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania„, „U.N.B.R.” ori „Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau juridica, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de acest proiect de lege.