RMGC: Nu exista baza legala ca ministrul Korodi sa ne solicite alt certificat de urbanism

Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation sustin ca nu exista baza legala ca ministrul Mediului, Attila Korodi, sa le solicite un alt certificat de urbanism, avand in vedere ca compania are deja un certificat de urbanism valabil pana in aprilie 2013.

“RMGC are un Certificat de Urbanism emis in 2010 si valabil pana in Aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de 4 instante judecatoresti. Legislatia in vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenta unui Certificat de Urbanism.
 
Reamintim ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Rosia Montana se deruleaza in temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010. Procedura nu cere existenta ori depunerea unui Certificat de Urbanism si nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atat mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificari in documentatia urbanistica. Cazurile in care o procedura poate fi suspendata sunt expres prevazute de lege, iar prevederile legale procedurale sunt de stricta interpretare si aplicare.

Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre Ministrul Korodi si nici baza legala a acestei opinii, nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, Ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separatiei puterilor in stat statuat de Constitutia Romaniei este foarte clar si arata ca un act administrativ este in vigoare atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca contrariul. Opinia celor mai mari case de avocatura din Romania consultate de catre RMGC este ca procedura de mediu trebuia sa se fi incheiat deja intr-un termen rezonabil, dupa ce au trecut mai mult de 6 ani de asteptare”, se arata intr-un comunicat de presa al Rosia Montana Gold Corporation.

Opinia reprezentantilor RMGC vine ca reactie la anuntul facut joi de ministrul Mediului, Attila Korodi. Potrivit acestuia, casa de avocatura Leaua si Asociatii a realizat pentru Ministerul Mediului un audit juridic potrivit caruia lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii. Juristii consultati de minister au recomandat Comisiei de Analiza Tehnica a proiectului sa ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil.

Auditul a fost solicitat de ministerul Mediului in urma unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia, care a anulat irevocabil, in 5 aprilie, Hotararea 1/2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.