Pe 17 și 18 iunie, Bucureștiul va găzdui un eveniment de marcă în domeniul fiscalității: Conferința de TVA, ediția a II-a. Organizat de Editura Solomon, acest eveniment își propune să aducă laolaltă unii dintre cei mai mari profesioniști în domeniul fiscalității europene, pentru a discuta despre provocările și soluțiile actuale în legislația și administrarea TVA-ului.
Suntem mândri să anunțăm că Legal Marketing este principalul partener media al Conferinței de TVA – Ediția a II-a. Acest parteneriat exclusiv subliniază importanța evenimentului și rolul său esențial în promovarea expertizei și a discuțiilor de calitate în domeniul fiscalității. Legal Marketing, cunoscut pentru promovarea evenimentelor de prestigiu și pentru susținerea profesioniștilor din domeniul juridic și fiscal, va asigura, și de această dată, o vizibilitate completă în media asupra acestui subiect.
Invitați de renume internațional
Printre invitații de seamă se numără Rita de la Feria, Patrice Pillet și Tiina Ruohola, personalități recunoscute la nivel global pentru expertiza lor în domeniul fiscalității.
Rita de la Feria este profesor de drept fiscal la Universitatea din Leeds și unul dintre cei mai influenți specialiști în politici fiscale din lume. Cunoscută pentru analizele sale detaliate asupra sistemelor fiscale și pentru discursurile susținute în parlamentele diverselor state, Rita de la Feria va aborda deficiențele majore ale sistemului românesc de TVA. În special, aceasta va discuta despre problemele legate de administrarea fiscală și legislația deficitară, cu accent pe cotele reduse de TVA, propunând soluții ce ar putea fi implementate pentru creșterea colectării TVA în România.
Patrice Pillet este șeful departamentului de TVA din cadrul Comisiei Europene și va oferi o perspectivă asupra evoluției negocierilor dintre Comisia Europeană și statele membre cu privire la modificările legislative esențiale ce vor viza economia digitală. Patrice Pillet va detalia opțiunile propuse de Comisie în contextul pachetului de măsuri ViDA (VAT in the Digital Age), considerat cea mai consistentă modificare a Directivei de TVA din ultimii ani.
Tiina Ruohola, reprezentanta confederației finlandeze și expertă în mediul de afaceri, va împărtăși soluțiile identificate de mai multe state membre pentru eficientizarea colectării TVA. Discursul său va include exemple de bune practici în facilitarea relației contribuabil-administrație fiscală, cum ar fi inspecțiile fiscale din birou, rambursările rapide de TVA și digitalizarea administrației fiscale prin e-factura.
Conferința de TVA – Ediția a II-a se va desfășura pe parcursul a două zile, pe 17 și 18 iunie 2024. Evenimentul promite să fie un punct de referință pentru profesioniștii din domeniul fiscalității, aducând în prim-plan experți de renume din România și Europa.
Prima zi: Prezentări ale experților români în TVA
Pe 17 iunie, conferința va include 12 prezentări susținute de unii dintre cei mai buni profesioniști din domeniul TVA din România printre care se numără Luisiana Dobrinescu, dr. avocat Managing Partner în cadrul Dobrinescu Dobrev SCA cu o experiență de peste 20 de ani în drept fiscal, coordoneză practica de litigii și consultanță de drept fiscal. Din 2017, ecadru didactic al Facultății de Drept, Universitatea București (disciplina drept fiscal).
Temele abordate vor fi diverse și de actualitate, incluzând:
- Sediul fix și implicațiile sale fiscale
- Taxa clawback
- Provocările în deducerea TVA
- Problemele de TVA în tranzacțiile imobiliare și executările silite
- Cotele reduse de taxă
- Scutirile de TVA
- Noile măsuri în curs de elaborare la Ministerul de Finanțe
A doua zi: Dialog între specialiști europeni de top
Pe 18 iunie, atenția se va concentra pe un dialog aprofundat între trei mari specialiști ai fiscalității europene:
- Rita de la Feria – Profesor de drept fiscal la Universitatea din Leeds, recunoscută în 2016 ca fiind cea mai influentă femeie în fiscalitatea internațională.
- Patrice Pillet – Șeful departamentului de TVA din cadrul Comisiei Europene, care va discuta despre evoluția legislației de TVA în era digitală.
- Tiina Ruohola – Președinte al Grupului de politici de TVA al Business Europe și șef al departamentului de TVA în cadrul Confederației Industriilor Finlandeze.
Speakeri:
- Rita de la Feria – Professor, University of Leeds, Chair of Tax Law
- Patrice Pillet – Head of Unit, European Comission, DG TAXUD, VAT Unit
- Tiina Ruohola – Chair of BusinessEurope’s VAT policy group & Head of VAT at EK
- Alexandru Aparaschivei – Tax Partner, NNDKP
- Theodor Artenie – Head of Tax, NOERR
- Alexandru Comănescu – Tax Director, KPMG
- Luisiana Dobrinescu – dr., avocat partener, Dobrinescu & Dobrev SCA
- Bogdan Dumitrache – executor judecătoresc
- Marilena Ene – lect.univ.dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București
- Vladimir Marinescu – dr., Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara; Tax Director, Deloitte Timișoara
- Ciprian Păun – conf.univ.dr., Facultatea de Știinte Economice, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Partener, Co-head al Biroului din Cluj-Napoca al NNDKP
- Cristian Rădulescu – Partener, Tax House
- Raluca Rusu – Tax Partner, Popovici, Nițu, Stoica & Asociații
- Daniela Tănase – Director general adjunct, Ministerul Finanțelor
- Cristian Velcu – Tax Partner, Țuca, Zbârcea & Asociații Tax
- Mariana Vizoli – consultant fiscal independent, fost Director al Direcției Legislație TVA din cadrul Ministerului Finanțelor Publice
Adresabilitate și obiective
Conferința se adresează unei audiențe diverse, inclusiv avocați, consultanți fiscali, notari, executori, experți contabili și fiscali, judecători și membri ai mediului academic. Prin temele abordate și expertiza prezentată, evenimentul își propune să ofere soluții concrete și bune practici pentru îmbunătățirea colectării și administrării TVA în România.
Conferința este inclusă în programul de pregătire și de perfecționare al avocaților. Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul U.N.B.R.
Această conferință va fi o oportunitate unică de a învăța de la cei mai buni specialiști din domeniu și de a discuta despre provocările și soluțiile actuale în fiscalitatea europeană.
Programul și agenda conferinței se regăsesc pe pagina Editurii Solomon: https://www.editurasolomon.ro/conferinta-de-tva-editia-ii/