Riscurile de reglementare – masuri ad-hoc de combatere a evaziunii fiscale

Ceausescu&Partners, una dintre cele mai importante firme de servicii financiar-contabile din sud-estul Romaniei, a organizat, impreuna cu alianta globala de top a profesionistilor contabili INPACT International, conferinta regionala „Prevenirea riscurilor in tarile din Europa Centrala si de Est”, in care a analizat actualitatea riscurilor financiare, operationale si de reglementare, alaturi de companii de profil din Suedia, Marea Britanie, Polonia si Austria, dar si de specialisti din mediul de afaceri romanesc.

Temele conferintei au acoperit partea de risc operational, riscurile asociate auditului, riscurile specifice fiscalitatii, concluzia finala fiind aceea ca singurul risc extrem de greu de gestionat, din lipsa de coerenta si convergenta legala, ramane riscul fiscal.

In contextul economic si politic actual al Romaniei, incercarile Guvernului de a diminua si de a combate evaziunea fiscala sunt corecte, insa momentul adoptarii masurilor legislative si implementarea acestora sunt deficitare, conducand la cresterea riscului de reglementare, cu impact asupra stabilitatii mediului economic si implicit a investitiilor”, considera Andreea Ceausescu (foto articol), Managing Partner al firmei Ceausescu&Partners. „Afirmatia are in vedere noutatile legate de platile in numerar, casele de marcat, introducerea registrului de bani personali, impozitarea bacsisului, de introducerea TVA-ului de 9% pentru alimente, de modificarea documentatiei necesare achizitiei de produse agricole pentru persoane fizice, cu implicatii directe asupra modalitatii de stabilire a preturilor de vanzare. Sau, de pilda, faptul ca Ministrul Culturii vizeaza reducerea TVA la 5% pentru carti, manuale scolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul in castele, muzee, case memoriale, monumente istorice si cinematografe, aceasta in conditiile in care proiectul de Cod Fiscal a fost publicat in data de 18 februarie 2015, iar daca ne raportam la textul de lege in vigoare, Codul Fiscal n-ar putea fi modificat, teoretic, decat <<prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia>>”, a explicat Andreea Ceausescu.

Atunci cand vine vorba despre risc de reglementare, acesta nu prezinta doar implicatii asupra aspectelor fiscale, ci mai ales asupra activitatilor economice in general. „Cel mai concludent exemplu este riscul de reglementare in domeniul energiei regenerabile, unde modificarile din iulie 2014 au dus la prabusirea investitiilor straine in Romania”, a completat Andreea Ceausescu.

Scopul principal al conferintei a fost de a aduce impreuna experienta locala si expunerea internationala, insa riscul de reglementare al pietei romane ramane ridicat, iar acest lucru afecteaza imaginea economica a Romaniei si mai ales increderea investitorilor straini.