RIL: Activitatile desfasurate in zilele de sarbatori legale de catre comerciantii din centrele comerciale nu reprezinta contraventie

Prin Decizia nr. 22 in dosarul nr. 18/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de Procurorul general al Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie ce viza interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata.

Autor: Monica Tinteanu (foto articol), Avocat colaborator Wolf Theiss

Practica neunitara

Anterior recursului in interesul legii se formase o practica neunitara ce viza problema de a sti daca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul Muncii reprezenta sau nu contraventie, in conditiile art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute la art. 142 din acelasi act normativ, respectiv compensarea cu timp liber corespunzator sau un spor la salariul de baza.

Art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii prevede o amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru incalcarea prevederilor art. 139 si art. 142.

Conform art. 139 din Codului Muncii, in zilele de sarbatoare legala, angajatorul este obligat sa ofere zile libere angajatilor, cu exceptia unitatilor care presteaza activitati ce nu pot fi intrerupte datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Insa, in acest caz, angajatorul este obligat sa respecte prevederile art. 142, respectiv compensarea muncii prestate de sarbatorile legale cu timp liber corespunzator sau un spor la salariul de baza.

Solutia juridica validata

Argumentarile recursului au subliniat ca sintagma „specificul activitatii” mentionata in art. 141 (ale carui prevederi sunt „Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”) trebuie interpretata prin prisma actualelor conditii socio-economice si raportate la conduita consumatorilor. Astfel, se poate observa ca activitatea de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, mai exact magazinele, centrele comerciale, restaurantele, prezinta un caracter specific in sensul art. 141, putand fi circumscrise situatiilor de exceptie vizate de Codul Muncii.

Astfel, in masura in care specificul activitatii a determinat prestarea muncii in zilele de sarbatoari legale, nu se poate retine in sarcina angajatorului savarsirea unei contraventii sub forma incalcarii art. 139, ci doar sub forma art. 142 din Codul Muncii, iar aceasta din urma doar daca acesta nu face dovada acordarii compensatiilor in zile libere in urmatoarele 30 de zile sau, daca aceasta compensare nu este posibila, acordarea sporului aferent la salariul cuvenit pentru luna in care munca a fost prestata.

Prin urmare, a fost validata interpretarea pe care unele instante, precum si inspectorate ale muncii o aplicau, conform careia activitatile prestate de agentii comerciali in cadrul centrelor comerciale deschise in mod legal in timpul week-endului precum si in zilele de sarbatoare legala (de exemplu, centrele comerciale de tip mall) prezinta intr-adevar un caracter specific in sensul art. 141 Codul Muncii, cu toate consecintele privind tratamentul legal al orelor de lucru prestate de salariatii respectivi.