REPUBLICA MOLDOVA Avocații se pot „lupta” pentru obținerea licenței

Curtea Constituţională (CCM) a pronunţat o hotărâre prin care juriştii care vor să acceadă în avocatură, dar nu sunt de acord cu privire la calificativul acordat de Comisia de licenţiere a profesiei de avocat, îl vor putea contesta în judecată.

Potrivit CCM, „în măsura în care sunt ridicate probleme ce țin de drepturile fundamentale ale persoanei, pretins a fi încălcate prin adoptarea hotărârilor de către Comisia de licențiere, instanțele de contencios administrativ trebuie să efectueze un control care să asigure protecția efectivă a acestor drepturi, în conformitate cu Constituția, cu jurisprudența Curții Constituționale, cu Convenția Europeană și cu jurisprudența Curții Europene.

În schimb, dacă sunt ridicate probleme teoretice privind baremul stabilit și punctajul acordat de către Comisia de licențiere, instanțele de contencios administrativ nu trebuie să-și substituie viziunea cu cea a Comisiei de licențiere, ci trebuie să verifice doar dacă hotărârea Comisiei este una rezonabilă”.

Până acum, legea permitea contestarea hotărârii Comisiei doar în partea ce ține de procedură. Textul integral al Hotărârii este disponibil pe pagina web a Curţii Constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here