Relevanta programelor de corporate compliance pentru business-urile din Romania

In cursa lor pentru optimizarea structurilor de cost companiile au pus si vor continua sa puna mereu intr-un plan secund acele tipuri de activitati care nu genereaza un venit imediat. Cu toate acestea, care este rentabilitatea unei afaceri daca banii derivati din activitati primare, precum vanzari crescute se pot pierde partial, ulterior, din cauza neconformarii tuturor legilor si reglementarile aplicabile in piata nationala sau globala?

De aceea, managementul companiilor nu trebuie sa omita din vedere acele activitati mai putin cuantificabile in raportarile granulare ale performantei economice, dar al caror impact global asupra cifrelor de afaceri poate fi totusi substantial. Printre aceste se numara si derularea unui program eficient de corporate compliance.

Un program de compliance presupune existenta unui set intern de proceduri menite sa impiedice actiuni, atat ale managementului, cat si ale angajatilor fara functii de conducere, care ar putea da nastere unor dosare civile sau penale.

Cu toate acestea, subiectul ramane unul de nisa, fiindu-i acordata o atentie minimala. Alexandru Lazar, partener al casei de avocatura spaniole IntLaw si Director Academic al programului de Master in Compliance in cadrul ISDE, alaturi de Simona Pirtea, Managing Associate al firmei de avocatura Bulboaca si Asociatii, subliniaza intr-un interviu acordat Legal Marketing importanta unui program de corporate compliance pentru companiile ce activeaza pe piata locala.

Cum se pozitioneaza la nivel general Romania in materie de Corporate Compliance?

(AL): Inca nu exista obligatia directa sau indirecta din punct de vedere legal. Compliance in Romania este aplicat doar in companii din sectoare reglementate (bancar, asigurari etc.) si la companii cu origini in tari cu traditie in acesta materie (SUA, UK, Australia).

Pentru a incuraja intreprinderile sa aiba sisteme de Compliance trebuie luate doua masuri:

(1) reglementata materia de Compliance si nevoia de a insera sisteme de Compliance in structura persoanelor juridice (nu doar companii comerciale ci tuturor persoanelor juridice: asociatii, fundatii, cooperative, partide etc.);

(2) sistemul juridic sa dea un plus persoanelor juridice ce adopta un sistem eficient de corporate Compliance. In tarile cu traditie de Compliance (SUA, UK, Spania etc.) acest plus este ca persoana juridica este scutita de raspundere penala daca are un program eficient pus in aplicare.

(SP): Exceptand sectorul bancar si multinationalele, preventia si implicit compliance-ul nu reprezinta o prioritate pentru societatile din Romania. Astfel, foarte multi manageri nu vad avantajele imediate pentru business si, din ratiuni de costuri sau timp, amana sau ignora implementarea unor programe de compliance. Insa, de foarte multe ori, aceasta amanare poate duce la pierderi semnificative, atat de capital cat si de imagine, sau chiar la implicarea companiilor si a administratorilor/asociatilor/actionarilor in dosare penale.

Fiind avocat de drept penal, am vazut situatii in care s-ar fi putut evita implicarea administratorilor si/sau a companiei in dosarul penal daca ar fi fost luate masuri in sensul preventiei penale si ar fi fost implementate la nivelul companiei proceduri stricte si politici antifrauda si anticoruptie si un control eficient pe modul de aplicare al acestora.

Cu siguranta, programele de compliance vor deveni o prioritate si la nivelul societatilor romanesti cand vor exista obligatii legale si, mai ales, cand vor fi reglementate avantajele (ex: limitarea raspunderii penale sau exonerarea persoanei juridice in cazul existentei unui program eficient de compliance).

Insa, in ultima vreme, am observat o deschidere a managementului companiilor pentru a actiona preventiv si pentru a implementa sisteme de corporate compliance. Probabil acest lucru se intampla si din cauza multitudinii de dosare penale in toate industriile si a riscurilor generate de acestea.

Tarile occidentale sunt pioneri in Corporate Compliance – cui datoreaza deschiderea?

AL: Motivul este existenta unui cadru legal comprehensiv, atat „hard law” (norme emise de catre stat), cat si „soft law” (principii internationale, recomandari etc.) ce se aplica la aceasta materie.

In alta ordine de idei, a avea un program de Compliance eficient da valoare companiei in doua moduri:

(1) daca vrei sa vinzi compania, responsabilitatea penala ramane cu compania. Deci cumparatorul va oferi un pret mai bun pentru compania ce are un sistem eficient. Asta ii ofera siguranta ca acea companie este scutita de raspundere penala. Practic creste valoarea de vanzare sau o scade daca societatea nu are un sistem de Compliance.

(2) daca vrei sa joci pe piata globala trebuie sa ai un program eficient de Compliance. Companii din tari cu traditie in Compliance incep sa impuna asta colaboratorilor din alte tari, iar cei care nu au compliance pot astfel pierde clienti si operatiuni internationale. Acest efect are o explicatie juridica.

Luam drept exemplu Spania, unde compania X raspunde penal pentru faptele comise de catre prestatorii sai de servicii daca acestia comit delicte si compania X are beneficii. Compania X fabrica haine, are nevoie sa faca outsourcing si foloseste compania Y. Aceasta din urma foloseste copii sau mana de lucru clandestina (emigranti fara permis de sedere etc). In acest caz indirect compania X beneficiaza indirect din activitatea delictuala a Y si va raspunde legal. Din aceste motive, companiile din Spania au mare grija pe cine aleg ca furnizor de produse/servicii si incep sa ceara furnizorilor sa aplice programe de Compliance pentru a elimina riscurile penale. Prin urmare, daca o firma locala doreste sa aiba relatii comerciale cu companii din tari in care Compliance este uzual, ar trebui sa se gandeasca serios ca este momentul sa faca implementeze un program de compliance.

SP: Aceasta deschidere are la baza doua motive: reglementarea compliance-ului si o cultura a preventiei pe care tarile occidentale o au si care la noi este doar la inceput.

Mi-as dori insa, ca in ciuda lipsei unor reglementari in domeniu in acest moment in Romania, sa fim cu un pas inainte si companiile romanesti sa actioneze strategic, cu viziune si preventiv.

Avand in vedere legislatia europeana, masurile pe care le iau companiile straine si multinationale in domeniul Corporate Compliance-ului si chiar intentia unor standardizari pe politici antifrauda si anticoruptie, aplicate atat companiilor, cat si clientilor si furnizorilor acestora, ar fi in interesul societatilor romanesti sa actioneze in acest sens, chiar in lipsa unei reglementari actuale.

Exista sprijinul necesar din partea institutiilor acreditate locale?

AL: In momentul de fata, in Romania, in special in sistemele reglementate exista. Dar este obligatia jucatorilor de pe piata si a juristilor sa cerem sa se reglementeze acest aspect in cat mai multe domenii. Daca se va face acest pas, vom asista la un grad mai mare de transparenta si profesionalism. Jucatorii de pe piata romaneasca vor fi mai buni profesionisti, iar cei „amatori” vor fi treptat eliminati deoarece ceilalti actori vor refuza sa intre in tranzactii cu ei din cauza lipsurile lor in materie de Compliance.

SP: Imbucurator este ca importanta preventiei si a unui program eficient de compliance este sustinuta si la nivelul autoritatilor romanesti. Astfel, in cadrul unor evenimente de Compliance care au avut loc recent, s-a subliniat ca pentru viitor, inclusiv in cadrul dosarelor penale, se va analiza daca si in ce mod persoanele juridice au actionat preventiv si diligent pentru a impiedica savarsirea unor infractiuni. Acesta poate fi un indiciu ca exista o deschidere a institutiilor acreditate in acest sens.

Dar mai mult decat atat, trebuie sa existe un interes si o implicare directa si din partea ”privata”. Interesul este atat al statului – ca societatile care functioneaza in Romania sa aiba business-uri curate si viabile care sa sustina economia nationala -, cat si a companiilor private – de a se proteja si actiona eficient si profitabil, fara interferenta unor aspecte care sa le aduca un prejudiciu financiar sau de imagine.

In data de 15 martie 2016, incepand cu ora 10:00, firmele de avocatura IntLaw si Bulboaca si Asociatii organizeaza un eveniment dedicat subiectului Corporate Compliance. Acesta este adresat mediului de afaceri local, iar in randul reprezentantilor companiilor care deja si-au anuntat participarea se afla nume importante ale multinationalelor prezente pe piata din Spania si Romania. Inscrierea este libera, dar in limita locurilor disponibile. Cei care doresc sa participe sunt rugati sa se inscrie pana pe 11 martie la adresa de email: alexandra.serb@bulboaca.com.