Executorii judecatoresti, pe faras

In sedinta de astazi a Guvernului, care a adus in discutie ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, s-a hotarat ca executarea silita sa nu mai revina in competenta executorilor judecatoresti. Astfel, instanta judecatoreasca se va ocupa de incuviintarea cererii, efectuand un control preventiv asupra declansarii procedurii.

Curtea Constituționala a precizat ca incuviintarea executarii silite nu poate sa revina executorului judecatoresc, deoarece acesta nu face parte din autoritatea judecatoreasca. De asemenea, Curtea Constitutionala a relevat (prin Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015) ca se incalca exigentele dreptului la un proces echitabil daca declansarea executarii silite se face in absenta unui control judecatoresc, intrucat garantiile de impartialitate si independenta pot fi oferite numai de instantele cu acest rol.

Incuviintarea executarii silite este o etapa care marcheaza intreg procesul. Pana la momentul actual, competenta de incuviintare a cererii de executare silita a intrat in atributiile executorilor judecatoresti, chiar incepand cu anul 2014, in urma unor modificari aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 138/2014.

Reintoarcerea la sistemul instituit prin Codul de procedura civila, anterior modificarii sale prin Legea nr. 138/2014, implica si revenirea la regimul cailor de atac, mai exact:

– Incheierea de admitere a cererii de incuviintare a executarii silite nu se supune niciunei cai de atac; dar sunt aplicabile dispozitiile privind posibilitatea de a cere, pe calea contestatiei, anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, in cazul in care s-a realizat in afara conditiilor legale;

– Posibilul atac in ceea ce priveste incheierea de respingere a cererii de incuviintare a executarii silite numai cu apel, exclusiv realizat de creditor.