Regret sincer ca am scris acest articol?!

Sau nu? Nu mai conteaza. Important este ca a aparut o iniţiativa legislativa de modificare a Codului Penal care, cica, ar putea revolutiona modul in care se practica justitia din Romania – daca regreti sincer (nu oricum), scapi de inchisoare.

Stirea zilei in lumea justitiei ar putea fi cu siguranta aceasta. Cica, daca regreti sincer si iti denunti infractiunea, poti scapa de inchisoare. De unde aceasta idee? Ei bine, de la un senator independent care a inaintat aceasta propunere de modificare a Codului Penal. Care a fost motivul? Supraaglomerarea penitenciarelor! Avand in vedere ca in cele 44 de penitenciare din Romania, spatiul este de peste 20 de mii de persoane, iar la noi sunt incarcerate peste 30 de mii, Romania atrage condamnari la CEDO pentru care plateste anual sute de mii de euro.

De aceea, senatorul vrea sa introduca in Codul Penal conceptul de „regret efectiv”. Asta inseamna un „comportament benevol si efectiv al persoanei care a savarsit o infractiune pentru prima oara, denuntandu-si fapta organelor abilitate, dorind in acest fel sa contribuie la aflarea si descoperirea infractiunii sale”.

Senatorul mai scrie: „Denuntandu-si infractiunea, persoana care a savarsit-o, regreta sincer comiterea acesteia, recunoscandu-si astfel vinovatia. […] Regretul efectiv se exprima si prin repararea prejudiciului cauzat sau prin compensarea in forma baneasca sau in alta forma, prin trecerea bunurilor si mijloacelor proprii ale infractorului in proprietatea partii vatamate”.