Răzvan Burleanu: Cele mai puternice cluburi sportive devin și mai bogate, iar celelalte încearcă să răzbată

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a fost invitat, sâmbătă, la emisiunea Legile Afacerilor, moderată de Andrei Cristea. Discuția a vizat situația cluburilor de fotbal din țară și străinătate, sursele de venit și proiectele de viitor ale Federației. Deși fotbalul se concentrează, în mare parte, în jurul unor cifre impresionante, acest fenomen depășește dimensiunea economică, interferând cu cea socială și culturală.

 

Fotbalul – un fenomen cu cifre impresionante

Când vine vorba de fotbal, sumele investite pot fi de ordinul miliardelor. Conform soccer.co.uk, bugetul primelor 10 cluburi din lume este de 50 de miliarde de dolari, sumă la care se adaugă alte 310 de miliarde, atât cât valorează primele 10 campionate de fotbal din lume. „În 2015, valoarea Ligii I în România a fost de 70 de milioane de euro”, a declarat Răzvan Burleanu. În același timp, când vine vorba de media bugetelor de Liga I, aceasta este estimată la 5 milioane de euro, în vreme ce media bugetelor primelor 30 de cluburi din Europa se ridică la 270 de milioane de euro. În opinia lui Răzvan Burleanu, fotbalul este un bun public prin toate dimensiunile pe care le are, iar valoarea unei echipe este influențată de mai multe elemente: veniturile, media de spectatori, investițiile străine și listarea la bursă.

Sursele de venit ale cluburilor de fotbal, atât la nivel național, cât și internațional, sunt obținute din drepturile de televizare, numărul de spectatori, veniturile din marketing și investițiile străine. La nivel european, România ocupă locul 13 la încasările din drepturile de televizare, dar nu înregistrează progrese importante în ceea ce privește vânzarea de bilete și obținerea de sponsorizări.

„Fotbalul de azi îți impune o schimbare de abordare: suporterul trebuie să fie în centrul atenției.”, a declarat Răzvan Burleanu. În prezent, la nivel național, numărul de spectatori este în scădere, din 2015 încoace. Astfel că, pe o singură etapă, stadioanele numără în medie 300-400 de spectatori.

Cu privire la investițiile străine, marile echipe de fotbal din Premier League se bucură de un real succes, așa încât 15 dintre acestea sunt deținute de oameni de afaceri din afara Angliei. În opinia lui Răzvan Burleanu,cele mai puternice cluburi sportive devin și mai bogate, iar celelalte încearcă să răzbată. Totodată, pentru fidelizarea și creșterea numărului de suporteri, Barcelona și Real Madrid au introdus concepte noi precum cel de fan engagement, care permit iubitorilor de fotbal să cedeze locurile altor persoane, atunci când nu pot ajunge la meci.

Răzvan Burleanu: „Nu iau în calcul demiterea actualului selecționer, Christoph Daum”

Meciul dintre România și Danemarca a fost un alt subiect de dezbatere, în cadrul emisiunii. Partida se va disputa pe stadionul din Cluj-Napoca, duminică, 26 martie 2017. În cazul unei înfrângeri, Răzvan Burleanu nu ia în considerare demiterea lui Christoph Daum: „Nu iau în calcul demiterea actualului selecționer (…) Acesta își va duce, în mod cert, mandatul până la sfârșit. O eventuală victorie ar putea însemna o calificare istorică, având în vedere că ultima dată când România a ajuns să joace la un campionat mondial a fost în 1998.

Când vine vorba de proiectele de viitor, președintele Federației Române de Fotbal își dorește să candideze pentru un nou mandat, în 2018, având în plan finalizarea proiectelor, în special investițiile la nivel de juniori.

Inregistrarea emisiunii poate fi vizionata accesand link-ul de mai jos

http://legalmarketing.ro/galerie-video/