Rata de absorbtie a fondurilor europene in programul de mediu s-a triplat

In ultimele sapte luni, valoarea ratei de absorbtie a fondurilor europene in programul de mediu s-a triplat, ajungand la 12,88%, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb , cu ocazia semnarii unui contract de finantare pentru un proiect privind deseurile in judetul Prahova.

„La preluarea mandatului, Comisia Europeana rambursase Romaniei pentru POS Mediu suma de 197,17 milioane euro, respectiv rata absorbtiei era de 4,37%. Dupa sapte luni, solicitarile de plata catre Comisia Europeana au ajuns la un total de 581,14 milioane Euro, respectiv o rata de 12,88%. Putem remarca astfel, triplarea ratei, in doar sapte luni”, a declarat Rovana Plumb, citata de Mediafax.

In cadrul discursului sustinut, ministrul a subliniat faptul ca buna relatie de colaborare cu organismele europene au determinat ca POS Mediu sa fie singurul program la care s-au reluat platile la sfarsitul anului in valoare de aproape 200 de milioane de euro.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb a semnat, luni, la Ploiesti, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, contractul de finantare pentru proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor in Judetul Prahova”.

Cu o valoare de peste 37 milioane euro (fara TVA), proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Prahova” are ca obiective principale protejarea sanatatii populatiei si al mediului, prin imbunatatirea colectarii si depozitarii deseurilor si prin implementarea de masuri de inchidere si reabilitare a depozitelor neconforme, cat si conformarea cu cerintele Directivei de depozitare a deseurilor cu privire la deseurile biodegradabile.