Raportul Apple/Foxconn evidentiaza incalcari de legislatie a muncii

Tim Cook, CEO Apple Inc., a vizitat recent una dintre fabricile Foxconn din China, principalul contractor al companiei americane, unde FLA Washington (Fair Labor Association) a constatat incalcari grave ale legislatiei locale privind orele suplimentare si practicile de siguranta.

Potrivit www.law.com, Tim Cook (foto) i-a spus Vice-premierului chinez Li Keqiang ca Apple va consolida cooperarea globala cu China si va aborda o conduita de afaceri corecta si legala.

Companiile americane ce detin sau contracteaza facilitati de productie din strainatate se confrunta din ce in ce mai mult cu amenintarea unor litigii de munca sau cu cazuri precum cel care pune in evidenta relatia Apple/Foxconn. Aceste critici pot crea grave probleme de relatii publice, pe langa problemele de natura legala sau cele aparute in procesul de productie.

Avocatul Cliff Palefsky, specializat in dreptul muncii, declara ca adevarata preocupare a companiilor aflate in aceste situatii ar trebui sa fie gestionarea modului in care consumatorii percep acuzatiile referitoare la conditiile mizere de munca din fabricile Foxconn. Palefski considera ca ramificatiile problemei sunt mai mult legate de relatii publice, decat de expunerea legala. Consumatorii si sindicatele vor deveni mai constienti de abuzuri si vor continua sa le publice pana in momentul cand imaginea companiei ar fi afectata.

El spune ca cooperarea Apple cu FLA in timpul inspectiei de la Foxconn este indicativa pentru conservarea reputatiei corporative. Apple a permis accesul inspectorilor FLA in facilitatile furnizorilor sai dupa ce mai multe organizatii ale drepturilor omului s-au plans de conditiile de munca.

Cliff Palefsky mai avertizeaza companiile sa nu faca afirmatii destinate consumatorilor sai care nu pot fi apoi sustinute prin fapte.