Raluca Pruna, Ministrul Justitiei sustine reprezentarea de gen la alegeri

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna a declarat joi ca va sustine proiectele referitoare la reprezentarea de gen la alegerile locale si parlamentare in momentul in care se va solicita avizul Guvernului.

Doamna Pruna a declarat in cadrul unei dezbateri organizata de PNL in Parlament „Voi sustine acest proiect atunci cand punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Daca tot exista un consens politic in ceea ce priveste promovarea acestei legi, sper ca presedintii de partide, care toti sunt barbati, cu exceptia doamnei Alina Gorghiu, intr-adevar, sa promoveze pe locuri eligibile femeile.

Ideea nu este sa avem pe o lista de 30 de persoane ultimele cinci persoane femei si am indeplinit conditia formala din lege ca au candidat, am respectat conditiile legii.

Cred ca, dincolo de aceasta conditie formala, pe care si alte societati au legiferat-o, trebuie sa existe ceva mai mult, sa avem o vointa autentica de a promova femeile pentru ca sunt femei, pentru ca au o pregatire egala, (…) de cele mai multe ori fac o munca, si exista statistici, care este calitativ mai buna decat a barbatilor care fac aceeasi munca si, in general, barbatii sunt platiti mai bine de 1,63 de ori decat colegele lor, media in Europa”.

Minitrul Justitiei si-a aratat deschiderea pe parcursul dezbaterii si a oferit exemplul premierului canadian, Justin Trudeau, care a facut posibila reprezentarea in Legislativ, nu numai a femeilor, ci si a persoanelor cu dizabilitati.

PNL a anuntat ca va depune joi, la Parlament, un proiect de lege care prevede ca listele de candidati pentru alegerile locale si parlamentare care nu includ femei in proportie de 30% vor fi invalidate de birourile electorale.

ecaterina.virgolici@lhm.ro