Radu si Asociatii castiga pentru Dan Mihalache in procesul cu ANI

Firma de avocatura Radu si Asociatii l-a asistat cu succes la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe liberalul Dan Mihalache (foto) in procesul in care acesta era acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de incompatibilitate. Decizia ICCJ este definitiva.

Initial, Dan Mihalache a pierdut litigiul in faza de fond, la Curtea de Apel Bucuresti. Dosarul sau a fost preluat, ulterior, de avocatul Radu Mihai de la Radu si Asociatii, care, in faza de recurs, a rasturnat decizia pronuntata de CAB si a solutionat favorabil contestatia lui Dan Mihalache impotriva Raportului de Evaluare intocmit de ANI.

Raportul de evaluare a retinut incompatibilitatea clientului, rezultata dintr-o incalcare a articolului 84 alineat 2 si articolului 86 alineat 1 din Legea 161/2003, in speta apreciindu-se ca Mihalache Sorin Dan a detinut concomitent functia de Secretar General adjunct al Guvernului si cea de administrator intr-o societate comerciala. Avocatii au propus o noua viziune asupra institutiilor juridice in materia incompatibilitatii, contestand interpretarea eronata a inopozabilitatii renuntarii la mandat pana la momentul inregistrarii in fata Registrului Comertului raportat la persoana fata de care se poate invoca aceasta inopozabilitate. De asemenea, un element de inovatie sunt si argumentele aduse in privinta persoanei mandantului si formei pe care trebuie sa o imbrace renuntarea la mandatul de administrator. Argumentele au condus catre o rasturnare a solutiei pronuntate de catre instanta de fond, recursul fiind admis de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie”, arata o notificare de presa emisa de Radu si Asociatii.

Agentia Nationala de Integritate anunta, in noiembrie 2012, ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului la acea data, informeaza Mediafax.

In urma evaluarilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul ca Sorin Dan Mihalache s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 10 mai – 8 iunie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, incalcand, astfel, dispozitiile art. 84), alin.1), lit. c) si alin. 2), precum si art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, preciza ANI. Incepand cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercita functia de secretar general adjunct al Guvernului, fiind demis ulterior de catre premierul Victor Ponta.

In perioada 10 martie 2010 – 8 iunie 2012, Mihalache a detinut functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului. De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat sa exercite calitatea de administrator in cadrul societatii pana in luna august 2012, asa cum rezulta din documentele transmise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Astfel, arata ANI, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor 84), alin.1), lit. c) si alin. 2) precum si art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, „functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: (…) functia de (…) administrator (…) la societatile comerciale (…). Functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1) lit. b) – i)„.

Decizia ANI a fost contestata de Dan Mihalache in instanta.