Ionescu si Sava reprezinta in acest moment peste 20 de companii farmaceutice in procese deschise impotriva Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) privind taxa clawback, a caror miza este de aproape 80 de milioane de lei, a declarat Radu Ionescu (foto), partener fondator al casei de avocatura, in cadrul unui eveniment al industriei farmaceutice, desfasurat recent.
In acest context, Radu Ionescu considera ca unul dintre principalele subiecte de discutie care vizeaza domeniul farmaceutic il constituie impactul proceselor de recuperare a taxei clawback asupa bugetului CNAS.
“Care este impactul pe care il vor avea procesele deschise de companiile farmaceutice pentru recuperarea taxei clawback asupra bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in contextul in care doar Casa de Avocatura Ionescu si Sava are pe rol in acest moment peste 20 de dosare, iar suma potentiala de recuperat totalizeaza aproximativ 80 de milioane de lei? – aceasta este una dintre marile teme de dezbatere publica pentru sectorul farma”, a afirmat Managing Partner-ul Ionescu si Sava.
„Anul acesta am recuperat 20 de milioane de lei pentru clientii nostri in instanta, iar ceea ce observam in ultima perioada in mediul companiilor farma este ca, desi in faza initiala unele dintre acestea erau dispuse sa suporte nivelul taxei clawback impuse de CNAS, acum isi pun intrebarea cum ar putea sa o conteste”, a adaugat el.
Potrivit lui Radu Ionescu, desi de la 1 iulie 2015 s-au inregistrat scaderi masive ale preturilor la medicamente, nu a intervenit nici o modificare la nivelul taxei clawback. In acelasi timp, mai spune reprezentantul Ionescu si Sava, modul de calcul al taxei, unul complet netransparent, inca ramane un mister.
In 2015, Casa de Avocatura Ionescu si Sava a castigat irevocabil sase dosare de anulare a taxei clawback, a caror valoare cumulata este de aproximativ 4,5 milioane de euro (20 milioane de lei). Avocatii Ionescu si Sava gestioneaza, in diverse etape procesuale, un numar de alte peste 20 de dosare, dintre care o parte au fost deja castigate in prima instanta si se afla, in prezent, in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Valoarea totala a acestor dosare este de aproximativ 80 milioane de lei.