PwC: Salariile din sectorul privat au crescut in medie cu 4,1% in 2014

Cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2014, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de catre PwC. Nivelul este similar celui de anul trecut, atunci cand a fost inregistrata o crestere de 4,6%.

Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale”, a spus Mihaela Mitroi (foto), Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), in timp ce cele mai modeste cresteri au fost raportate in sectorul bancar si de retail (ambele 3,2%).

Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau planuiesc sa majoreze salariile in 2014, in timp ce 14% fie nu intentioneaza sa faca acest lucru, fie nu au luat inca o decizie pana la momentul realizarii acestui studiu (n.r.: iulie 2014).

Avand in vedere ca redresarea economica la nivel european este inca fragila, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovada de precautie si vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania au bugetat o crestere salariala medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an”, a adaugat Mihaela Mitroi.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell arata ca jumatate dintre companiile din Romania ofera bonusuri fixe tuturor angajatilor, legate de sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta de vara. Aceste bonusuri sunt oferite sub forma unor sume fixe si pot ajunge la 2.250 RON pe an.

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat, fiind oferit de majoritatea companiilor participante la studiul PayWell Romania 2014. Nivelul planificat al bonusurilor de performanta ajunge la pana la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Studiul PayWell Romania 2014 arata tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale in ultimii ani – beneficii sociale (tichete de masa, transport), beneficii de asigurari (asigurare de viata, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (masina de serviciu, telefon), sau beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (activitati sportive si recreative, asistenta pentru copii angajatilor).

Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si bonusurile fixe) reprezinta acum 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu doar 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra-salariale la 3%.

Horatiu Cocheci_pref

Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare si reducere a costurilor luate de companii”, a declarat Horatiu Cocheci (foto), Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Rezultatele celui de-al doilea studiu anual de resurselor umane elaborat de PwC, Saratoga, care analizeaza indicatori de eficienta a capitalului uman, va fi lansat in cursul lunii noiembrie.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2014 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice diferite (publicitate, sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail si centrele de servicii externalizate). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate si numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala si de beneficii din Romania.