PwC: Proprietarii de afaceri de familie, ingrijorati de conditiile din piata

PricewaterhouseCoopers Romania a prezentat concluziile ultimei editii a  studiului Family Business Survey, in cadrul Galei Premiilor Business 2012 organizata de Facultatea de Business din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Studiul isi propune sa ajute la determinarea problemelor cu care se confrunta afacerile de familie si este bazat pe raspunsurile a mai mult de 1600 de companii de familie din 35 de tari diferite.

Potrivit rezultatelor sondajului, 68% dintre cei chestionati s-au declarat ingrijorati de actualele conditii de piata, mult mai mult decat de intetirea competitiei (26%) sau de politicile publice si eventualele noi initiative de legislatiei fiscala (25%). In ceea ce priveste problemele operationale interne, respondentii au indicat dificultatea de a gasi forta de munca specializata (38%), in vreme ce 30% au declarat ca sunt ingrijorati pe problemele de lichiditate.

Sondajul a aratat ca un sfert dintre companiile intervievate se asteapta sa-si schimbe actionariatul in urmatorii 5 ani. 53% dintre acestea doresc sa transmita pachetul majoritar de actiuni urmatoarei generatii din familie, 21% intentioneaza sa vanda actiunile unei alte companii din domeniu, in vreme ce 20% ar urma sa vanda actiunile in favoarea unui fond de investitii.

“Antreprenoriatul si afacerile de familie trebuie privite diferit din cel putin doua considerente: in primul rand reprezinta un motor de regenerare economica si sociala, iar, in al doilea rand, din punct de vedere al gestionarii afacerii, ele trebuie privite ca o intersectie a trei cercuri de interese: afacerea, actionarii si familia”, a declarat Alexandru Medelean (foto), Director in cadrul PwC si Liderul Echipei de Servicii Integrate pentru Antreprenori.