PwC: Judetele din vestul Romaniei, cele mai mari cresteri salariale in mediul privat in 2014

Salariul mediu brut in mediul privat a crescut cu 8% in judetul Timis in 2014, aproape dublu fata de media nationala de crestere a salariilor (4,1%), potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PwC, PayWell Romania.

In acelasi timp, salariul mediu brut din Bucuresti a crescut cu aproximativ 3,4%, in vreme ce pentru judetele din Transilvania, din Muntenia si din estul Romaniei, salariul mediu brut a ramas la acelasi nivel cu anul precedent.

Dinamica salariala mai accelerata din zona de vest a tarii poate fi explicata prin doi factori. Pe de o parte, este o competitie intensa intre angajatori, majoritatea organizatii cu activitate de productie, care sunt orientati catre atragerea si motivarea unei forte de munca avand profiluri si specializari similare (de exemplu, ingineri sau muncitori calificati). La aceasta se adauga o disponibilitate limitata a fortei de munca, explicata printr-o rata a somajului de 3-4% comparativ cu 7% la nivel national”, a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

De asemenea, studiul PwC arata ca salariile angajatilor din companii cu cifra de afaceri intre 25 – 100 milioane EURO sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din companii cu cifra de afaceri de sub 10 milioane EURO si cu 8% comparativ cu cele din companiile cu cifra de afaceri de peste 100 milioane EURO. Diferentele sunt similare si din punct de vedere al numarului de angajati: nivelul salarial mediu in companiile cu un numar de angajati cuprins intre 100 si 1000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai putin de 100 de angajati, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1,000 angajati.

Diferentele sunt generate de ritmul alert de crestere caracteristic, de cele mai multe ori, acestui tip de organizatii de dimensiune medie, spre deosebire de companiile mari, care sunt intr-o etapa de stabilizare sau de companiile mici, care sunt in etapa de cristalizare a business-ului. In plus, aceste companii isi permit sa plateasca mai mult pentru a-si asigura o forta de munca capabila sa genereze si sa le sustina cresterea”, a precizat Horatiu Cocheci.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2014 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice diferite (sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, publicitate, leasing, farmaceutic, retail si centrele de servicii externalizate). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate si numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala si de beneficii din Romania.