Sistemul judiciar, printre prioritatile institutiilor juridice din Romania

Cele mai importante institutii juridice din Romania au incheiat un Protocol de colaborare privind traducerea unui document elaborat de Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ), intitulat “Report on European judicial systems – Edition 2014 (2012 data): efficiency and quality of justice”.

Raportul, publicat in octombrie 2014, include date referitoare la finantarea alocata pentru serviciul public al justitiei, volumul de activitate al instantelor si al parchetelor, organizarea activitatii judecatorilor, a procurorilor, a notarilor publici, a avocatilor si a executorilor judecatoresti.

Astfel, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Ministerul Justitiei (MJ) si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), prin presedintii lor, s-au asociat si vor apela la serviciile unui traducator autorizat, sau ale unei societati comerciale cu obiect de activitate in domeniu, pentru traducerea documentului mentionat.

Potrivit Protocolului de colaborare, in vederea traducerii documentului se va incheia un contract de prestari servicii, demersurile pentru selectarea prestatorului si redactarea si semnarea contractului urmand sa fie facute de catre Consiliul Superior al Magistraturii, cu consultarea tuturor partilor implicate. De asemenea, mai mentioneaza Protocolul, plata facturii rezultate ca urmare a traducerii acestui document se va imparti in mod egal intre partile semnatare, detaliile concrete privind receptia lucrarii si realizarea efectiva a platii urmand sa fie stipulate prin contract. Mai multe detalii cu privire la acest Protocol pot fi obtinute AICI.

Report on European judicial systems – Edition 2014 (2012 data): efficiency and quality of justice” este cel mai recent si mai complet raport al Comisiei Europene pentru Eficienta Justitiei cu date statistice privind sistemele judiciare din statele membre ale Consiliului Europei, printre care se numara si Romania.